Tre bulgarske menn ble onsdag tatt på fersk gjerning mens de demonterte utstyr fra en av SR-banks minibankautomater i Stavanger, og etterforskerne er ganske sikre på at det er den samme framgangsmåten som også er blitt brukt i Agder og Oslo.

– Vi har konstatert at de som ble pågrepet mens de demonterte utstyret fra minibankautomaten på Hinna, har benyttet samme metode som vi er kjent med fra tidligere, sier politiadvokat Arvid Malde i Rogaland politidistrikt til NTB.

Samme teknikk

Politiet vet ikke om personene som sitter fengslet er de samme som plasserte skimming-utstyr på bankautomater i Lyngdal og Kristiansand, men politiet i Rogaland har i uformelle kontakter med etterforskere ved Oslo og Agder politidistrikt avdekket den samme framgangsmåten ved forsøkene på tapping av koder og kortnumre.

– Foreløpig har vi ikke full oversikt når det gjelder detaljer rundt flere av svindelforsøkene, men vi ser på beslag og etterforsker sakene videre. Vi ser også på reiserutene til de tre personene vi har i varetekt, sier Malde.

Kortleser

I ukene før påske ble sju minibanker i Oslo utsatt for de samme forsøkene på skimming, der en smal list med et lite videokamera ble montert i kortåpningen på automaten. Den filmet PIN-koden som kunden slo inn og sendte bildene videre til en bærbar PC i nærheten. Skimmeren kan også fungere som en kortleser i åpningen der bankkortet puttes inn. Den kopierer informasjonen som ligger i magnetstripen på bankkortet.

Store beløp

Da kortsvindlerne før påske kopierte bankkort ved en minibank i Kristiansand, kom de seg unna med drøyt 300.000 kroner. I Stavanger-området er det funnet skimming-utstyr ved tre ulike minibanker bare i løpet av påsken.

– Tappingen av minibankene kan framstå som relativt lett og utbredt, sier Malde som vil vurdere om det er nødvendig med en sentralisert etterforskning for å komme svindlerne til livs.