KRISTIANSAND: — Vi ser en økning. Jeg har ikke lyst til å tallfeste dette, men det er helt klart en økning. Dette er et problem også i vår landsdel, sier Åse Løvdal, fylkesleder i Utdanningsforbundet Vest-Agder.

VG skriver i dag om elever som bedriver grov personsjikane og seksuell mobbing av lærere på internett. Ifølge Datatilsynet har man sett eksempler på at elever lager falske nettsider som fremstilles som lærerens egne.

- Hadde sex med læreren

— Vi har sett både slike saker som VG refererer til samt noen andre type saker, sier Løvdal.

— Hva slags saker er det?

— Vi hadde blant annet en elev som på en hjemmeside på internett skrev han hadde hatt sex med læreren sin. Noe som viste seg å være rent oppspinn, sier hun.

Fylkeslederen vil ikke gå nærmere inn på noen av sakene fordi de har gått sterkt inn på de utsatte lærerne. Utdanningsforbundet ser svært alvorlig på slik sjikane og utarbeider nå egne retningslinjer for hvordan lærere og tillitsvalgte skal takle slike saker.

Havner i konfliktrådet

— Hver sak blir individuelt behandlet og det er forskjellige reaksjonsformer som tas i bruk overfor elevene, sier Løvdal.

De fleste sakene i Vest-Agder har endt med utvisning, men minst en har også havnet i konfliktrådet. Fylkeslederen kjenner ikke til at lærere på Sørlandet har sluttet i jobben på grunn av sjikane, men sier at mange tar det svært tungt.

— De som blir utsatt for dette må ha tett oppfølging etterpå både fra skoleeier og organisasjonen, forteller hun.

— Dette er jo en av de uheldige bivirkningene med internett, og jeg tror dessverre ikke det er siste gangen vi ser dette, sier fylkesleder i Utdanningsforbundet Åse Løvdal.