OSLO: Kong Harald vedgår at han og dronning Sonja var bekymret da kronprins Haakon ble sammen med Mette-Marit. Ifølge boken «Harald V», som er ført i pennen av Per Egil Hegge, var kongeparet redd for om kronprins Haakons forhold til Mette-Marit ville bli godtatt av folket.

Særlig gjaldt dette på grunn av Mette-Marits bakgrunn. I boken forteller kong Harald åpenhjertig om en samtale han hadde med Mette-Marit på Slottet hvor hennes «utagerende fortid» ble kjent.

— Det var annen eller tredje gang Mette-Marit besøkte oss her på Slottet. Da tok hun ordet og sa at hun gjerne ville fortelle om sin bakgrunn og sin fortid, så vi visste hva vi hadde å forholde oss til. Det gjorde hun, forteller kong Harald i boken, ifølge Dagbladet.

— Da hun var ferdig spurte jeg «er det mer nå?». «Nei, dette er alt», sa hun.

Da alenemoren fra Kristiansand hadde pratet ferdig sa kongen «dette klarer vi». Han og dronning Sonja følte at de måtte stole på sønnens valg.

— Jeg rådførte meg også med statsministeren, som var Jens Stoltenberg. Han var forståelsesfull og sa at dette skal vi greie. Og for min del var jeg trygg på at dette var en oppgave Mette-Marit ville klare hvis hun fikk muligheten til å prøve, sier kongen.

I boken påpeker han at de hele tiden lå et trekk foran det norske folk siden de visste mye om Mette-Marit, og at det gjorde situasjonen enklere for dem enn for de fleste andre.

Mette-Marit og kronprinsen ble senere samboere, selv om kong Harald innrømmer at det ikke var i samsvar med hans «prinsipielle oppfatninger». Det forelå imidlertid politirapporter om at kriminelle planla å kidnappe kronprins Haakon.

Kongen tok imidlertid kidnappingsryktene rolig.