KRISTIANSAND: — Det er en skam at Kristiansand ikke har en fullverdig langdistansebane, sier Lars B. O. Eskeland til fvn.no.

Eskeland forteller at Oddersjaa skøytegruppe har kjempet i over 40 år for å få en slik isflate i Kristiansand.

— Det overordnede målet burde ha vært å bygge en innvendig skøytebane, ikke bare en liten ishockeyhall, sier han.

Eskeland fikk sine første lengdeløpsskøyer som 16-åring. Han har drevet med hurtigløpsskøyting frem til i dag, og han har skrevet flere innlegg i Fædrelandsvennen hvor han har argumentert for en hurtigløpsbane på Gimlemoen. 75-åringen kjører to ganger i uken til Arendal for å skøyte på banen der under sesongen.

Ishall på Idda

Kristiansand kommune planlegger nå å bygge ishall på Idda med curlingbaner. Planen er at hallen skal stå ferdig i slutten av 2008. Tirsdag overrekte kulturminister Trond Giske to millioner kroner til kommunen, øremerket til curlingbaner.

— Når kommunen nå har bestemt å bygge en slik ishall på Idda, har de ikke råd til mer enn det. Dermed vil de ligge langt bak Arendal sin skøytesatsing, sier Eskeland.

— Hva betyr det?

— Man kan jo ikke vente at foreldre sender barna sine til Arendal for å trene hurtigløp.

Eskeland forteller at skøytemiljøet i Kristiansand var aktivt på begynnelsen av 80-tallet, men at det smuldret bort når det ikke lenger var is å skøyte på. Han mener det igjen kunne blomstret hvis forholdene hadde blitt lagt til rette for det.

— Jeg mener kommunen burde satset på en utvendig fullverdig isbane på Gimlemoen. Der ville det også vært plass til en ishall, sier Eskeland.

Han forteller at Oddersjaa la frem et kostnadsoverslag for kommunen på en utvendig hurtigløpsbane med internasjonale mål for 5-6 år siden.

- Vedtak i kommunen for hurtigløpsbane

— Det er et vedtak i kommunen om at skal bygges utendørs hurtigløpsbane på Idda. Det ble vedtatt samtidig som det ble bevilget penger til ishallen 2005, sier Terje Abrahamsen, idrettssjef i Kristiansand kommune.

— Vil en det si at en hurtigløpsbane vil bli bygget?

— Den må først finansieres, noe som er avhengig av den økonomiske situasjonen til kommunen. Men siden dette ble prioriter av kommunen i 2005 må vi jobbe for det.

Abrahamsen utelukker en innendørs hurtigløpsbane, fordi kostnadene vil bli enorme.

Han håper at et sterkt ishockey- og kunstløpsmiljø vokser frem når den nye ishallen på Idda blir en realitet.