KRISTIANSAND: — Jeg har fobi for slanger, og fikk rett og slett panikk da bildet dukket opp på skjermen min, forteller Agnete Eidet.

Onsdag formiddag sendte 17-åringen en mail til nettredaksjonen i Fædrelandsvennen, der hun spurte om bildet av pytonslangen kunne fjernes fra fvn.no.

— Jeg pleier å lese nettavisen hver dag, men tør ikke å besøke siden så lenge bildet av pytonslangen er der, forlarer Eidet.

Se slangesaken som ga Agnete slangesjokk her.

Slangen på fvn.no var den som ble tatt med på luftetur i sentrum av Kristiansand forige helg.

Da Agnete Eidet fikk «besøk» av slangen via dataskjermen, måtte vinduet på rommet lukkes. Beina ble plassert trygt over bakkenivå.

— Jeg har hatt fobien hele livet. Et bilde er nok til å få panikk, men bare det å snakke om slanger gir meg en ubehagelig følelse, sier Eidet.

Det er liten tvil om at hun snakker sant. 17-åringen holder bena godt over bakken så lenge slange-intervjuet pågår.

På spørsmål om det var mulig å ta et bilde av henne mens hun kikket på slangen, var svaret et kontant nei. Løsningen ble å plassere henne med ryggen til dataskjermen slik at hun aldri trengte å se krypdyret, men selv det skapte ubehag.

— Jeg liker ikke følelsen av at slangen er rett bak meg, men det går greit, sa hun da dyret «pustet» henne i nakken.

Fobiekspert Inge Jarl Støylen, førsteamunensis ved Universitetet i Bergen, bekrefter at bilder av dyr kan fremkalle panikk hos personer med fobi.

— Mange personer med dyrefobi har vanskeligheter med å se bilder av dyret de har fobi for. Det kan være svært vanskelig for dem å lese aviser eller se på tv hvis det er en mulighet for at dyret dukker opp, sier Støylen.

Han forteller at fobien generaliseres. Alt som ligner på en slange vil vekke en angstreaksjon.

— Personer med fobi kan få kraftig angst og hjertebank hvis de for eksempel ser et bilde. Det er naturlig nok noe samtlige ønsker å unngå, sier fobieksperten.