KRISTIANSAND: Hver sommer kommer steinleggerne og tilbyr sine tjenester ved å kontakte folk i boligområdene direkte. Aksjonen er satt i gang fordi man mistenker at dette arbeidet foregår svart.

Trolig opererer over hundre steinleggere fra England, Irland og Skottland i Sør-Norge i sommer.

— De kommer ofte til boligfelt om sommeren, og har med seg maskiner og biler, forteller Thorleif Andreassen, regiondirektør i Tollregion Sør-Norge, til Fædrelandsvennen.

Han sier det er mistanke om at arbeidene foregår svart.

Konsekvenser

Det kan få konsekvenser hvis en huseier benytter seg av svart arbeid.

— Huseierne vil da kunne bli medvirkende til avgiftsunndragelse, sier Ole Petter Saugen, kontrollsjef ved Vest-Agder fylkesskattekontor.

Han oppfordrer folk til selv å sjekke om arbeiderne jobber lovlig.

Ligningssjefen fikk tilbud

Saugen forteller at steinleggere til og med har vært innom huset til ligningssjefen i Kristiansand. De lurte på om han ønsket stein i oppkjørselen sin. Arbeiderne skal ha fått det travelt med å komme seg bort da ligningssjefen spurte dem om de hadde papirene i orden.

Skatteetaten frykter at over hundre steinleggere er organiserte, og at de opererer med de samme bakmennene.

— Vi er ikke ferdig med å undersøke saken, så det er for tidlig å konkludere, men vi kan ikke utelukke svart arbeid, sier Saugen.

- Jeg er bare på ferie

Fædrelandsvennen var på Strai i går, hvor etatene aksjonerte. Ved et bolighus er steinleggingen i oppkjørselen stanset opp. Flere arbeidere spankulerer rundt, mens etatene forsøker å samle informasjon.

— Jeg har vært borti politiet før, sier en arbeider, som forteller at han kommer fra Hull i England.

— Jeg er på ferie for å fiske og spille fotball, og jobber bare litt innimellom, hevder han.

— Hvor mye får du i lønn?

— To til tre hundre kroner dagen, og så får vi lunsj. Jeg får pengene kontant, sier han, og trekker frem et par hundrelapper fra bukselommen.

Han vil ikke svare på spørsmålet om hvem han jobber for.

Mens Fædrelandsvennen var på stedet klippet tollvesenet av skiltene på flere lastebiler. Det er mistanke om at skiltene er stjålet.

— Det er for tidlig å si om det på Strai dreier seg om svart arbeid, men ut fra lignende tilfeller andre steder er risikoen for dette stor, mener Ole Petter Saugen.