KRISTIANSAND: — Vi håper at politiet behandler endringer i politivedtektene raskt nok til at vi får på plass forbudet allerede i år, sier leder for brannforebyggende avdeling i brannvesenet, Jan Røilid.

— Det skal vi gjøre alt for å få til, sier ass. politimester Kjell Hegstad.

Det blir fremdeles lov å skyte opp batterier i Tresse. Men rakettene må du altså ut i bydelene for å skyte opp, til Flekkerøy for eksempel.

Ronny Henriksen og Gordon Natvig er to kompiser som har skutt mer enn de fleste.

Bildet er fra en vill kveld nyttårsaften 2004. Nå er de to kompisene uenige.

Tull

— Rakettforbud er tull. Vi samles jo i Tresse, og 90 prosent av rakettene skytes høyt ut over sjøen. Stemningen vil bli ødelagt. Bråkmakere vil alltid være bråkmakere. De vil bare flytte rakettene til farligere steder enn Tresse, sier Natvig, og fortsetter:

— Jeg har solgt fyrverkeri i alle år. Batteriene er mye farligere enn raketter. Da er det rart at bare raketter forbys, sier han.

Ronny Henriksen synes kommunen tenker fornuftig.

— Vi ser at raketter skytes i alle retninger, også mot folk. Dessuten er de snart svære som hus. Jeg synes rakettforbud høres klokt ut, sier han.

Færre dager

På nasjonalt hold vurderes totalforbud mot raketter, altså fyrverkeri på stang. Men det kommer først om ett år. Røilid i brannvesenet synes det er bra at Kristiansand ønsker å være tidlig ute.

— Over hele landet pågår nå innskjerpelser. På Agder blir det kraftige endringer, sier han.

Over hele Agder er kommunene enige om å redusere antall salgsdager fra fem til tre eller færre.

Tvedestrand har bestemt to dager, Vennesla har ikke bestemt seg ennå, mens de 28 andre kommunene har sagt tre dager.

Dette tror myndighetene vil redusere skytingene i dagene før nyttårsaften - noe som har vært et stort problem i mange boligfelt.

Færre steder

Også antall utsalgssteder vil bli færre.

I fjor ble det solgt fyrverkeri fra mellom 100 og 125 utsalgssteder på Sørlandet. I år blir dette redusert til rundt 70. — Strengere regler for lager er innført. Eksakte tall har vi ikke, for enkelte selgere forsøker nå å bygge nye lager, sier Jan Røilid.

Bare i Kristiansand går antall salgssteder ned fra 45 til rundt 25. Hans Otto Lund (H) leder byutviklingsstyret som om en uke skal si ja eller nei til rakettforbud.

— Bystyret ba om dette, så forslaget går igjennom, sier Lund.