MANDAL: — Det ser ut til at den nevnte rute mellom Sjøbodvik-Hille i øyeblikket ikke drives i henhold til regelverket. Forsettlig eller uaktsom overtredelse av de reglene det her er tale om, er straffbare. Vi vil vurdere å politianmelde forholdet, skriver underdirektør Arild Sætre i Sjøfartsdirektoratet i et brev til ferjemann Arnfinn Johnsen.

Han betegner det som uakseptabelt at transport av skolebarn ikke er i henhold til regelverket.

— Ingen kan nektes å frakte passasjerer med båt til og fra fastlandet døgnet rundt. Regelverket kommer først inn hvis det kreves betaling. Spørsmålet er om ferjemannen har tatt betalt for tjenesten. Det vil være ulovlig, sier Svein Berntsen, stasjonssjef for Sjøfartsdirektoratet i Kristiansand.

Fagsjef Tore Storhaug i Vest-Agder Kollektivtrafikk innrømmer at de har betalt ut penger til ferjemannen Johnsen.

Johnsen selv bekrefter at han har fått penger til å dekke dieselutgifter.

Klagen Det er Ivar Olsen, far til den tidligere ferjemannen, som har klaget til Sjøfartsdirektoratet.

Olsen har meddelt direktoratet at ferjetrafikken har foregått enten med åpen båt eller båt med fiskehytte. Han viser til at båtene ikke har det pålagte sikkerhetsutstyret, og påstår at ferjemannen ikke har de nødvendige kurs og sertifikater.

Olsen har dessuten meddelt at da ferjemannen sist søkte på jobben, ble han stoppet av legen på grunn av at han bare har syn på ett øye.

Redegjørelse

— Vi har bedt ferjemannen gi en redegjørelse om påstandene i klagen. Svaret ble mottatt tirsdag, men på grunn av stor saksmengde vil vi neppe få tid til å lese det før i neste uke, sier underdirektør Sætre i en kommentar.

Han sier det er opp til sjøfartsdirektøren å vurdere om det har skjedd noe straffbart og ta stilling til anmeldelse.

— Selv om ferjemannen politianmeldes, kan han få dispensasjon for å fortsette ferjedriften, sier Arild Sætre.

Kjøpt ny båt

Ferjemann Arnfinn Johnsen forteller at han nettopp har kjøpt en tidligere taxibåt som tilfredsstiller alle direktoratets krav.

— Jeg har mistet synet på det ene øyet, men har fått helseerklæring på at det andre øyet er godt nok til at jeg kan være ferjemann, sier Johnsen.

Sikkerhetssertifikat har han hatt i over 30 år. Johnsen har begynt på kurs for å ta fritidsbåtsertifikat og skal avlegge eksamen til våren.

Tirsdag godkjente fagsjef Tore Storhaug ferjemannens nye båt for ferjetrafikk.