Denne uka har børsprisen ikke vært under 30 øre, og de to siste dagene har den vært godt over 40 øre.

Det slår umiddelbart ut for spotpris-abonnenter, men fra 1. februar får også de fleste med vanlig standard abonnement merke et prishopp.

Informasjonssjef Karen Onsager i Hafslund forklarer hele prisøkningen med CO2-kvotene som kommer som et tillegg på strømprisen i forhold til i fjor, og som presser prisen i været med 10-15 øre for norske strømkunder.

Hun sier til NTB at CO2-kvotene er kommet for å bli, og så lenge energi er en mangelvare vil den prisen strømkundene må betale bli høyere for hvert år som går.

Trolig er ikke folk flest helt klar over hvor mye høyere strømregningen deres er blitt fra nyttår. Det er snakk om et prishopp på rundt 30 prosent fra januar i fjor til januar i år.

I fjor leverte billigste landsdekkende strømleverandør strømmen for 25,95 øre (Total Energi) i uke 5. I år er prisen for rimeligste strømleverandør samme uke 37,39 øre (SEA Norge). Dette gjør store utslag på folks strømregning. For en vanlig abonnent med et forbruk på 30.000 kilowattimer blir strømregningen nær 3.600 kroner høyere i år enn den var i fjor, om denne forskjellen fortsetter utover året.

De fem rimeligste, landsdekkende strømleverandørene i uke 5 er: SEA Norge 37,39 øre per kilowattime, Hafslund Direkte 37,70 øre, Ustekveikja Energi 39,39 øre, LOS Aktiv 39,40 øre og Telinet Energi 39,45 øre.

Dyreste landsdekkende for uke 5, ifølge Konkurransetilsynets oversikt, er SKS KraftSalg AS med 41,25 øre. Dyreste landsdekkende samme uke for ett år siden opererte til sammenligning med en pris per kilowattime på 29,38 øre.