KVINESDAL: — Jeg orket absolutt ingenting. Ikke engang å gå opp trappa til toalettet i andre etasje. Jeg var totalt utslitt og deprimert, sier Klungland til Fædrelandsvennen.

Han tar imot i stua hjemme på Feda, der han har holdt til de siste tre månedene. Nå er energien tilbake, og han gleder seg til å komme inn igjen på Løvebakken og ta fatt på arbeidet mandag.

Men i slutten av oktober og begynnelsen av november så situasjonen helt annerledes ut. Etter å ha gjennomført en hard valgkamp, både som toppkandidat for Vest-Agder Ap og som partiets energi- og miljøpolitiske talsmann, var han trøtt og hadde behov for å sove. I snitt fikk han bare tre-fire timers søvn hver natt i den mest hektiske perioden av valgkampen.

Svartnet

Men akkurat da han trodde ting skulle normaliseres, sa kroppen stopp.

— Vi var samlet på Stortinget og jeg så fram til å komme inn i vanlig gjenge. Men da Stoltenberg holdt tiltredelseserklæringen ble jeg plutselig kvalm og holdt på å kaste opp. Jeg måtte ut av salen, og så ble det helt svart for meg.

Stortingets bedriftslege sykemeldte Klungland på flekken.

— Jeg gikk rett i kjelleren. Det eneste jeg gjorde de neste tre ukene var å spise og sove. 18-20 timer hver dag sov jeg. Legen kalte det reaktiv depresjon.

Etter denne perioden vendte kreftene gradvis tilbake.

— Etter hvert begynte jeg å gå litt utenfor huset og kom i gang med fisking. Akkurat det har vært vidundermedisin for meg.

Da Klungland forsvant fra den politiske scenen var det mange som spekulerte i om sykemeldingen kom i frustrasjon mot partiledelsen. Først kom en regjering uten statsråder fra Sørlandet, og deretter en fordeling av verv på Stortinget uten komité- eller fraksjonsledere fra landsdelen.

— Ikke frustrasjon

Klungland var fram til valget Aps fremste mann i den viktige energi- og miljøkomiteen. Men i den nye stortingsgruppen ble han flyttet til finanskomiteen, som menig medlem. Klunglands eget fylkeslag reagerte sterkt på dette, og så på flyttingen som en degradering.

Men Klungland selv avviser at dette hadde noe med sykemeldingen å gjøre.

— Det var ingen sammenheng. Den smellen jeg gikk på hadde nok kommet uansett. Samtidig skjønner jeg at noen spekulerte på dette, siden sykemeldingen kom akkurat i denne situasjonen.

— Men var det et nederlag å ikke bli komité- eller fraksjonsleder?

— Det er ikke til å legge skjul på at det var energi- og miljøkomiteen jeg ønsket. Men finanskomiteen er en av de mest prestisjefylte komiteene hvor jeg har mulighet til å påvirke flere samfunnsområder.

— Kan en grunn til at du ikke ble fraksjonsleder være at du er en rød klut for regjeringspartner SV i energipolitikken?

— Det er kanskje tanker noen gjør seg, men jeg har ingen tro på det.

— Har du nå lagt ambisjonene om et komitélederverv på hylla?

— Jeg streber ikke etter slike verv. Da blir man en dårlig politiker. For meg er det viktigere å si hva jeg mener enn å være enig med siste taler.

Presser SV

I løpet av sykdomsperioden har Klungland fått mye støtte. Mens vi er i stua slår stortingskollega Henning Skumsvoll (Frp) på tråden. Det samme har statsministeren gjort. I tillegg har det strømmet på med blomster og brev, også fra politiske motstandere.

— Selv noen av dem som stadig skriver mot meg i avisen har ønsket meg god bedring. Det har varmet, sier han.

Søndag drar han fra Feda til Oslo. Og listen over lokale saker han vil kjempe for, er allerede klar: Mer veipenger til fylket, billig kraft til den kraftkrevende industrien og penger til kalking av lakseelvene.

For å hindre at Kvina mister laksen sier Klungland det er helt nødvendig at kalkingspengene kommer allerede i revidert nasjonalbudsjett til våren. Og han mener regjeringspartner SV har hovedansvaret for at dette går i orden.

— Kutter de kalkingen, vil det være miljøkriminalitet. Og SV, som har både finans- og miljøvernministeren, vil miste sin miljøtroverdighet.