KRISTIANSAND: — Her oppe løper to indiske damer rundt og selger falske ringer for 500 kroner. Og de var veldig aggresive. De pressa seg helt inn i gangen vår. Og godtok ikke nei som et svar.

Det skriver en tipser bosatt like utenfor Kristiansand til Fædrelandsvennen.

— Vi fikk melding om et par tilfeller onsdag hvor, trolig sigøynere, forsøkte å selge gullvarer til folk. Slike tilfeller hadde vi også i fjor sommer. Faren er at det ikke er lett å se på varene om de er falske eller ikke, sier politiavdelingssjef, Geir Hansen til fvn.no.

Men Gerd Hovland, daglig leder for Gullfunn på Sørlandssenteret har sjekket ringene og er ikke i tvil.

— Jeg har tatt syretest på ringene og kan bekrefte at de er falske. En kvinne som kom inn hadde kjøpt seks ringer, samtlige var uekte, sier Hovland.

I løpet av to dager har Gullfunn på Sørlandssenteret blitt kontaktet av fem kunder som alle har gått i samme fella. De kommer inn med kraftige gullringer som de vil sjekke om er ekte. Alle får samme svar.

— Det står inni ringen at det er 18 karat, men det er de ikke. Noen vil ha ringene smeltet om til andre smykker. De blir ganske lange i maska når de forstår at ringene er falske. Noen har nok betalt litt for mye, sier Hovland.

Ifølge smykkeeksperten kjennetegnes ringene ved at de er store og kraftige. Noen har Mercedes-merke og er merket med "18 karat".

— Det er helt tydelig at det ikke er gull, alt som glitrer, sier Hovland.

— Jeg vil på det sterkeste advarer folk mot å kjøpe noe av det selgerne tilbyr, eller slippe de inn i huset, sier Hansen.