KRISTIANSAND: — Jeg hadde aldri drømt om at sko til nesten 2000 kroner skulle være så dårlige, sier Christoffer Myhre fra Vågsbygd.

15-åringen brukte de nye skoene på én kamp og en halvtime i ballbingen hjemme på Andøya. Begge stedene var det kunstgressdekke. Det var alt skoene tålte. På venstre tå er det nesten slitt hull i skoparet som har en utsalgspris på 1800 kroner.

— Jeg fikk 20 prosent rabatt fordi jeg spiller på Våg, men 1440 kroner er også mye penger for en på min alder, sier Christoffer Myhre.

15-åringen kjøpte skoene, som er av typen Umbro SL-180, på MX-Sport i Vågsbygd senter. Da han møtte opp i butikken med de ødelagte skoene, fikk han beskjed om at det var han selv som hadde brukt skoene feil og at det derfor ikke var noen reklamasjonssak. Han hadde ikke fått noen informasjon i butikken om at skoene ikke kunne brukes på kunstgressdekke, men hadde heller ikke spurt om det.

Ødelegge baller

  • Dette er sko beregnet brukt på gressunderlag. Både kunstgress og grusbaner vil kunne ødelegge skoene. Det finnes nok av rimeligere sko som er beregnet på kunstgress- og grusdekke. Det er også fotballer som vi kunne bli ødelagt om de benyttes på kunstgressbaner, sier daglig leder Rune Wikøyr.

Han forteller at Start-spillerne som bruker tilsvarende sko beregnet på gressunderlag taper skoene for å beskytte dem.

- På sandpapir

Innehaveren av sportsbutikken har imidlertid ingen problemer med å forstå 15-åringens frustrasjon. Han kontaktet derfor skoimportøren Scan Trade for å prøve å få dem til å erstatte skoen, men også de konkluderte med at dette ikke var noen reklamasjonssak så lenge skoen var brukt på kunstgress. Salgskonsulent Trond Engedal i Scan Trade sier at kunstgressbanene spiser sko og at spesielt de eldste banedekkene med sandfyll er som å spille på sandpapir. Det fins mange kunstgress- og grussko på markedet, men flere fotballspillere foretrekker likevel lette og dyre fastknottsko, som ikke tåler like røff behandling. Produsentene jobber med å utvikle lette og gode sko som også kan benyttes på de stadig flere kunstgressbanene som bygges i Norge. - Generelt tror jeg både forhandlere og importører kan bli flinkere til å merke og informere kundene om hvor de ulike skotypene kan brukes, sier Trond Engedal.