OSLO: Mattilsynet mener å ha grunn til å anta at bedriftene har brukt nitritt ulovlig i flere av sine produkter i stort omfang og over mange år. Tre av bedriftene ligger i Ålesundsområdet, mens den fjerde ligger i Trondheim.

Nitritt kan føre til dannelse av kreftfremkallende stoffer i maten. Stoffet kan hemme eller stoppe veksten av uønskede bakterier, men den fremste effekten er at stoffet fremhever rødfargen og dermed gjør produktet, i dette tilfellet røykelaks, mer innbydende for forbrukeren.

Mattilsynet innrømmer i sin pressemelding at de har hatt uklar praksis i håndtering av saker som gjelder bruk av nitritt, noe som «kan ha ført til uheldige situasjoner og forskjellsbehandling av produsentene».

Den ulovlige bruken ble oppdaget allerede i desember i fjor, men saken har tatt lang tid å behandle nettopp fordi man trengte tid til å fastslå felles nasjonale retningslinjer.

Seksjonssjef Knut Rønningen i Mattilsynet avviser at de fire bedriftene er anmeldt for å statuere et eksempel.

– Vi har lagt lista høyt for politianmeldelse. Vi mener å kunne bevise at bedriftene har søkt å oppnå markedsfortrinn gjennom bevisste regelbrudd over lang tid, sier Rønningen til NTB.