LINDESNES: — Et veldig gøyalt øyeblikk, gliste prosjektleder i Repstad Anlegg, Arne Hallandvik, da gravemaskinfører Thomas Tønnessen fjernet siste rest som hindret vannet i å flyte fritt i kanalen. Det skjedde temmelig nøyaktig klokken ni i går morges.

Hele Spangereid skole var kommet for å bivåne øyeblikket mange har ventet på siden mars i fjor da kanalarbeidet begynte. Det kom stor jubel fra ungene da grabben grafset til seg proppen av jord og vannet strømmet inn.

Straks det skjedde, oppsto det en svært kraftig strøm fra sør mot nord, noe som kanskje kommer av høydeforskjellen fra øvre til nedre del av kanalen. Strømmen var likevel ikke til hinder for kajakkpadler Hans E. Jakobsen fra Kristiansand som var den første med en flytende farkost gjennom kanalen.

— Jeg hadde spurt prosjektledelsen på forhånd om lov, forteller Jakobsen som padlet seg gjennom rett etter at kanalen var åpnet.

Skeptiske

Nedover kanalen var det mange som sto og beundret verket, selv de som har vært motstandere av hele greia.

— Det er jo noe tull alt sammen, men flott er det unektelig, sier Ingleif Tobiassen.

Han mener Spangereid ikke har noe nytte av kanalen. For egen del blir det dessuten mer plundrete å komme seg hjem, ettersom han må ta flere omveier i forhold til før.

— Det beste hadde vært om de stengte i begge ender og la tak over, da hadde vi brått fått et flott badeland, gliser han og tråkker videre på sykkelen.

Oppå riksveibroen står Alf Idland og Lars Flatstad.

— Heller ikke jeg liker kanalen, men nå er den her og vi må se fremover, sier Idland.

Flatstad er enig:

— Ja, det er blitt et flott anlegg. Jeg tror kanalen vil bli mye brukt av båtfolket, sier han.

I dag formiddag vil kanalen blir overlevert til Lindesnes kommune, og klokken 13 er det kranselag for de rundt 60 personene som har vært med på å bygge kanalen. Det skal skje ved at ordføreren leder an en båtkortesje fra Båly.

Flott jobb

— Det har vært en flott jobb å ha med å gjøre, sier prosjektleder Hallandvik.

Dette har vært den mest spesielle jobben han har hatt, og det har vært mange utfordringer underveis. Blant annet ble det mer arbeid enn planlagt å få festet pilarene til broen i grunnen.

— Men fremfor alt har det vært spennende å jobbe med dette. Det er sprekt av kommunen å gjøre dette, sier Hallandvik.