KRISTIANSAND: — Jeg ble nesten på gråten da han ringte. Det er kjempevanskelig å kalle inn folk på så kort tid. To av jentene som jobber her er russ, og de vil selvfølgelig ikke jobbe. Jeg husker selv hvordan det var i min russetid, sier daglig leder ved Sjokoladeriet i Kristiansand til fvn.no.

Sjokket

Det var på lørdag at den kvinnelige butikksjefen fikk telefon fra innehaver av Hval Sjokoladefabrikk, Rolf Rune Forsberg. Sjokoladeriet drives av sjokoladefabrikken i Sandefjord, og butikken i Kristiansand åpnet i september i fjor med fem ansatte.

På telefon fra Frankrike krevde Forsberg at Sjokoladeriet skal holde åpent på 17. mai. Daglig leder lovet at hun skulle se hva hun fikk til, men etter kort tid ga hun tilbakemelding til Forsberg at butikken ikke maktet å holde åpne dører på høytidsdagen. Da skal Forsberg ha svart at han vil sparke samtlige ansatte som ikke stiller opp på 17. mai. Deretter la han på røret, uten at hun fikk forklare situasjonen.

— Jeg blir jo veldig skremt. Personlig er jeg avhengig av jobb, og svært redd for å miste den. Det samme gjelder de andre ansatte. Hadde Hval sagt i fra i begynnelsen av mai, så hadde det ikke vært noe problem, sier kvinnen, som ønsker å være anonym.

- Ingen kommentar Når fvn.no ringer daglig leder Rolf Rune Forsberg for å konfrontere ham med de alvorlige anklagene, vil han ikke kommentere påstandene, men legger til at han ikke har truet noen. Deretter legger han på røret.

— Vi synes det er veldig dårlig gjort å si at de skal sparke oss hvis vi ikke stiller opp på 17. mai. Det er ikke slik at vi ikke vil jobbe, men vi har fått altfor dårlig tid til å planlegge jobbingen, sier Helene Kornbrekke, som er en av de ansatte ved butikken.

Hun minner også ledelsen ved Hval på at de nå kan skaffe seg problemer i forhold til arbeidsmiljøloven.

— Jeg mister helt respekten for ledelsen. De tenker ikke på oss som mennesker, og misbruker makten sin. Det er helt uakseptebalt. Det kan ikke sies sterkere. Dessuten må de ha gyldig grunn for å gi oss sparken. De kan jeg ikke se at de har i dette tilfelle, sier Kornbrekke.

Usikker

Nå er daglig leder av Sjokoladeriet i villrede, og vet ikke hva hun skal gjøre til torsdag. En av de to ansatte, som er russ, har sagt hun kommer til å jobbe i frykt for å miste jobben.

— Jeg må vel holde åpent. Det nytter ikke å vinne over de store folka, sier hun.