Kristiansand TINGHUSET— En tvangsmulkt på cirka 600.000 kroner er et ekstremt beløp, noe av det høyeste i norsk rettspraksis. Lillesand kommune har truffet så strenge vedtak om tilbakeføring av terrenget på Skudeholmen at det ikke kan etterkommes. Det sa advokat Nils-Henrik Pettersson i advokatfirmaet Schjødt i Kristiansand tingrett i går. Han representerer hytteeier Per Aarnes, som har kranglet med Lillesand kommune i flere år i forbindelse med hyttebyggingen på den lille naturperlen i Høvåg. Den ligger i et område med miljøinteresser av nasjonal betydning. KRITISK til SAKSBEHANDLING.

I går startet rettssaken der Per Aarnes har saksøkt Lillesand kommune fordi han mener at han ikke er forpliktet til å betale tvangsmulktene på 1000 kroner dagen i 600 dager.I flere timer plukket advokat Pettersson fra hverandre kommunens saksbehandling. Hytteeierens advokat mener at Lillesand planutvalgs vedtak om løpende tvangsmulkt fra 8. september 2005 til 27. mai i år ikke er gyldig, og at det har vært klare saksbehandlingsfeil og svak saksbehandling fra kommunens side.- Selve saken har vært en stor økonomisk belastning for Aarnes og hans familie, sa advokaten og la til at det også har vært et konstant mediepress med en urimelig fremstilling i pressen om hva som er gjort. I tillegg kommer at Aarnes i fjor ble straffedømt i retten og fikk en bot på 200.000 kroner for ulovlig terrenginngrep og ulovlig brygge på Skudeholmen.- Det er spørsmål om dobbeltstraff. Aarnes er allerede straffedømt i denne saken. Det har kostet voldsomt mye, pluss ca. 500.000 kroner å tilbakeføre terrenget. Det har gått over lang tid fordi det var vanskelig å komme til enighet med kommunen, sa Pettersson.- Aarnes ønsker å bli ferdig med dette. Han mener det er umulig å tilbakeføre terrenget på holmen slik det var før arbeidet begynte, og at kommunen har innrømmet dette. Kommunen har heller ikke medvirket til hvordan tilbakeføringen skal gjøres, sa Pettersson. Han mener at kommunen har hatt den oppfatningen at Aarnes prøvde å trasse seg fram. - boten virket ikke.

Lillesand kommune er representert med advokat Kjell Torkelsen i advokatfirma Toft & Co., som så vidt rakk å starte på sitt foredrag i går.-Dommen på 200.000 kroner i bot gjelder overtredelse av plan- og bygningsloven for ulovlige tiltak. Hvis de ulovlige tiltakene ikke blir rettet opp, kan myndighetene fastsette tvangsmulkt. Det er ikke straff. Hensikten er å tvinge gjennom et pålegg fra kommunen, sa Torkelsen i sitt tilsvar til Pettersson om dobbelt straff for Aarnes. Torkelsen synes ikke tvangsboten er spesiell stor.- Det spesielle er at tvangsboten ikke har virket. Den går over 600 dager, derfor blir boten stor, sa Torkelsen. Saken fortsetter i retteten i dag.Tekst: Bjørg Bøebjorg.boe@fvn.no - 38 11 35 72