Oslo (NTB): Det er like kraftig som et kanonsmell, og hørselen kan bli ødelagt.Beregninger som er foretatt på Universitetet i Oslo for Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) bekrefter faren for statisk elektrisitet. Undersøkelsene ble gjort som følge av at en 15 år gammel jente mistet hørselen på det ene øret da ledningen på MP3-spilleren hennes kom borti en TV, ifølge P4. Det er spesielt i nærkontakt med forrige generasjon TV-apparater at man kan risikere å få smell i øret av ørepropper. Nye, flate, TV-apparater har en annen teknologi som ikke avgir like høy spenning. Testene viser for øvrig at det også er risikabelt å ta på eller av seg fleecegensere med tanke på statisk elektrisitet.

Testing avdekker at utstyret slår gnister inni øret på dem som bruker proppene. Per Kristian Næss i DSB forteller at spenningen ligger på 10.000 volt.

– Det er en direkte form for statisk elektrisitet ved at man får gnistutladninger mellom ørepropp og øre. Gnisten varmer opp lufta som er stengt inne i øret, som da igjen gir en trykkøkning siden lufta ikke kommer ut, sier Næss.

Et lydsjokk på 150 decibel er svært høyt og godt over nivået på en jetmotor på 30 meters avstand. Anders Hegre i Hørselshemmedes landsforbund sammenligner lyden med et kanonskudd, og sier at man med stor sannsynlighet vil få varige hørselsskader og øresus.

Nå er DSB i dialog med elektronikkbransjen om hvilke tiltak som må iverksettes for å fjerne problemet. (©NTB)

peter.talos@ntb.no