HÆGEBOSTAD/ÅSERAL: — Det er ikke tidligere blitt gitt lisens til å felle ulv i Vest-Agder. Sist det ble felt en ulv i fylket var i 2000 da man foretok en skadefelling på en radiomerket ulv, forteller førstekonsulent i direktoratet for naturforvaltning, Susanne Hansen, til fvn.no.

Årsaken til at det blir åpnet for lisensjakt på ulv i deler av Vest-Agder, er tap av sau i Åmli i Aust-Agder denne sommeren, melder Fylkesmannen i Vest-Agder på sin hjemmeside.

Lisensjakta for ulv starter 1. oktober og varer til 31. mars 2008. I denne perioden har rovviltnemnden gitt klarsignal for felling av to ulver i et område som omfatter Hægebostad og Åseral i Vest- og Aust-Agder, og Fyresdal og Nissedal kommune i Telemark.

Reagerer

Dette reagerer Dyrebeskyttelsen på.

— Antallet ulver i Norge forsvarer definitivt ikke at man nå får felle to ulver i dette området, sier pressetalsmann Odd Harald Eidsmo i Dyrebeskyttelsen Norge, til fvn.no.

Han mener at myndighetene svikter rovdyrene.

— Vi trenger en rovdyrforvaltning i Norge der menneskelige interesser og rovdyr kan leve parallelt, forteller han.

Ansvar

Han etterlyser mer ansvar fra bøndenes side.

— Jeg synes det legges for lite ansvar på bønder og folk som holder husdyr. Norge er et av få land i verden hvor man bare kan sende ut husdyr i naturen uten oppsyn for å så kreve erstatning dersom de blir tatt av rovdyr, sier han.

Denne erstatningen fører ifølge ham til at tallene for dyr som er tatt av rovdyr er unaturlig høye.

— Det at de kan heve en høyere erstatning dersom husdyr blir tatt av rovdyr, enn hva de får ved slakting synes jeg er rart. Og jeg stiller spørsmål om dette kan føre til at det rapporteres inn et unaturlig høyt tall av antall husdyr som blir tatt av rovdyr, som igjen gjør at tallene for dyr som tillates å felles blir unaturlig høye, forklarer han.

Ulvefri sone

Bøndene på sin side er fornøyd med at det nå skal felles to ulver.

— Vest-Agder skal være en ulvefri sone, sånn er det bare. Kommer det ulv hit så må den vekk, sier leder for Hægebostad bondelag, Arne Midland, til fvn.no.

Han opplever ikke at ulv er noe stort problem for bøndene i området, men ønsker heller ikke at det skal bli det.

— Husdyr skal fredes, og de må ha første prioritet. Ulven må vike, og det synes jeg er helt greit, fastslår han.

To ulver til

I tillegg til de to ulvene i Agder er det gitt lisens til å felle to ulver i et området i Hedemark fylke vest for Glomma – kommunene Ringsaker, Hamar, Løten, Åmot og Elverum.

Tall fra Jegerregisteret viser at inntil onsdag har 4.454 personer registrert seg som lisensjeger for å kunne delta i ulvejakta.

Seks av landets åtter rovviltnemnder har fastsatt kvoter for lisensfelling av jerv. I region 1 som omfatter Vest-Agder, Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane er kvoten på fire jerv. 5.547 personer har registrert seg som lisensjegere for å kunne delta i jervejakta i Norge.