FARSUND: Lyst til å friste bekjente fra strandmadrassen? Da bør du legge late dager til andre strender enn Storevikstranden på Einarsneset. Onsdag satte Statens Naturoppsyn opp to skilter med beskjed om at det er strengt forbudt å bruke mobiltelefon på den populære stranden.

— Om det er behov for en mobilfri strand vil jeg ikke ha noen formening om. Jeg utfører kun et oppdrag jeg har fått fra Farsund kommune, sa Olaf Landsverk fra Statens Naturoppsyn til Farsunds Avis da han satte opp de historiske skiltene.

Flopp?

Men Norges første mobilfrie strand kan fort bli en flopp dersom ikke folk av egen samvittighet skrur av mobiltelefonen. Hvem som skal håndheve forbudet og hvilke sanksjoner lovbrytere får, er foreløpig høyst uklart.

— Når det gjelder håndheving av forbudet regner jeg med at det er kommunens ansvar. Jeg har ikke noen hjemmel til å sjekke om folk respekterer skiltene jeg setter opp, sier Landsverk.

Heller ikke kommunen har planlagt storkontroller.

— Jeg vil tro at dette blir teknisk etat sitt ansvar, men i hvor stor grad de har ressurser til å dra til Einarsneset og sjekke dette vet jeg ikke. Lovforbudet vil nok i stor grad bli overlatt til den enkelte å håndheve. Det vil være snakk om folks samvittighet, slik jeg ser det, sier varaordfører Magne Havaas.

Han er glad for at skiltene nå er kommet opp, like før sommertrafikken og forhåpentligvis godværet setter inn for alvor.

Allergiker fornøyd

— Vi har jo vedtatt en prøveordning for å se hvordan dette vil fungere. Med tid og stunder vil vi selvsagt innhente opplysninger, og så vil vi vurdere saken på nytt når den tid kommer. I løpet av sommeren kommer jeg nok til å ta en tur til Storevikstranden, men det blir ikke som kontrollør, sier varaordføreren.

For el-allergiker Frøydis Johansen kom forbudet som en gledelig overraskelse. I april 2003 sendte hun en søknad til Farsund kommune om å få en mobilfri strand på Einarsneset. Formannskapet sa i første omgang nei, men 7. februar i år gikk de folkevalgte enstemmig inn for at det opprettes en prøveordning med mobilfri strand i en periode på to år.

— At jeg kan gå til et strålefritt sted endel timer vil gjøre godt. Det vil bygge opp reservene. Jeg håper og tror at folk vil respektere skiltene som settes opp, sier Frøydis Johansen til Farsunds Avis.