KRISTIANSAND: I går møtte kranselskapet Ankerdykkerselskap AS i Kristiansand tingrett for å ha nektet å vedta forelegget på 40.000 kroner fra Agder Politidistrikt som følge av kranulykken.

Det var under en løfteoperasjon på Bystranda i Kristiansand 30. august i fjor, at Claus Ørntofts skulptur «Drømmeren» ble knust av kranen.

Ulykken kunne ha fått et mye mer alvorlig utfall. Kunstneren Ørntoft og flere journalister holdt nemlig på å bli truffet av den 13 tonn tunge skulpturen da den gikk i bakken.

Gave fra Falconbridge

Skulpturen som kostet 1,5 millioner kroner var en gave fra Falconbridge til Kristiansand kommune.

Agder Politidistrikt mener at kranselskapet benyttet flytekranen MABAS uten kontroll av kranen fra en sakkyndig person.

Kranselskapets forsvarer understreket i sin prosedyre at Ankerdykkerselskap AS kun har utvist uaktsomhet, men ba samtidig retten om å se hen på regelverkets uoversiktlighet.

— Regelverket til Sjøfartsdirektoratet er veldig uklart og lite praktisk gjennomførbart slik de er i dag, sier forsvarer Hanne-Eva Müller til Fædrelandsvennen etter rettsmøtet.

Sjøfartsdirektoratets regelverk krever at en kran av denne typen skal ha årlig ettersyn. Ifølge tiltalen skal Ankerdykkerselskap AS ikke ha sørget for en slik kontroll i 2004 og 2005. - Flisespikkeri

I prosedyren la aktor spesielt vekt på at det i perioden juni 2000 til juni 2005 ikke er blitt loggført en 5-årig kontroll av kranen, slik regelverket tilsier.

— Jeg synes det er flisespikkeri, det er kun snakk om noen måneder, sier styreleder Erich L. Esdar i Ankerdykkerselskap AS.

Aktor la ned påstand om et forelegg på 40.000 kroner for overtredelse av en rekke av Sjøfartsdirektoratets forskrifter.

— Boten på 40.000 kroner skal vi nok klare, men dette er en prinsippsak, sier Esdar.

I tillegg til dårlig ettersyn av flytekranen har kranselskapet ført fartøyet uten å ha gyldig fartssertifikat. Et forhold som selskapet erklærte å ha brutt.

Under rettsmøtet fastholdt Esdar at det aldri har vært snakk om å snike seg unna.