KRISTIANSAND: Vinteren 2005 sultet fire lam og ei geit i hjel i fjøset til daværende jordbrukssjef i Valle, Jon Ødeskaug. Resten av dyrene var så avmagret at de ble nødslaktet.

Retten betrakter husdyrholdet som gjentatte og grove brudd på dyrevernloven. I går ble han dømt til 60 dagers betinget fengsel av Kristiansand tingrett.

Jon Ødeskaug mistet også retten til å ha husdyr i fem år fra og med desember 2005, da dyrene hans ble nødslaktet. Den tidligere bonden får nå kun ha kjæledyr. I dommen heter det at «siktede kan ha hund og/eller katt i den aktuelle perioden».

Tilsto alt

I retten forklarte Ødeskaug at han forsøkte å følge påleggene som ble gitt fra Dyrevernnemda etter inspeksjoner, men innrømmer at han ikke lyktes, og tilsto på alle punkter. Han erkjente at kvaliteten på fôret var for dårlig, og at han ikke tilkalte veterinær da det var nødvendig. Han innrømmet også at han lot deler av saueflokken være igjen på fjellet da snøen kom om vinteren.

I begrunnelsen for dommen legges også flere andre forhold til grunn. Deriblant for å ha latt dyrene få fôr på bløt talle og at «viften virket bare i perioder med den følge at det var dårlig luft i fjøset, og drikkekar og fôrganger var ikke tilstrekkelig rengjort.»

— Bør være såpass

Lederen for Dyrevernnemda, Jan A. Gundersen, har tidligere karakterisert saken som en av de verste i hans minne.

— Vi er glad for at dyrevernsaker tas alvorlig og at strafferammene brukes. Spesielt i en så alvorlig sak som dette, sier Gundersen.

Han mener at stillingen Ødeskaug hadde som jordbrukssjef gjør saken ekstra alvorlig.

— Det er ikke snakk om noen hvem som helst. Så reaksjonen bør være såpass, sier han.

Ny stilling

Like etter anmeldelsen i februar ble Jon Ødeskaug fratatt stillingen som jordbrukssjef og overført til en ny stilling i Valle kommune.

  • Han jobber ikke lenger med jordbruksrelaterte spørsmål, men er satt inn i en annen ledig stilling, sier rådmannen i kommune, Arne Tronsen.

Jon Ødeskaug har fått en 14 dagers frist til å anke dommen. Ødeskaug selv vil ikke utdype saken overfor Fædrelandsvennen:

— På bakgrunn av deres tidligere omtale av saken, vil jeg ikke kommentere saken, sier Ødeskaug, og forklarer at han føler seg uthengt i media fordi navnet hans ble offentliggjort.

— Kommer du til å anke dommen?

— Det vil jeg ikke kommentere før jeg får opplest dommen og lest papirene, sier han.