KRISTIANSAND: — Hvis disse parkeringsplassene forsvinner, får vi et sentrum der det bare er kiosker, kafeer, banker og de større kjedene som overlever. Det er de små og hyggelige forretningene som forsvinner, sier Bernt Bisseth som driver Galleri Bi-Z.

— Det er lite penger i studenter som springer rundt og drikker kaffe. Du kan ikke leve av det, legger han til.

I forrige uke bestemte byutviklingsstyret å avvikle 36 parkeringsplasser på gateplan når parkeringsplasser under Børsparken står ferdig. Bisseth er sikker på at det vil de små butikkene tape på. De er avhengige av kunder som kan parkere like utenfor butikken for å gjøre et lite innkjøp.

— Det er ingen som setter bilen i parkeringshus for å gå inn og kjøpe seg en baguette.

Bernt Bisseth er mektig provosert over argumentene om at det ikke er vanskelig å drive butikk selv om det ikke er parkeringsplasser utenfor. Slik tilfellet er for eksempel i Markens.

— Hvis du ser i gågatene, så er det banker, kafeer og større kjeder der. Andre har ikke sjanse til å drive butikk, sier Bisseth.

Han er redd for at politikerne vil gjøre det umulig å drive andre typer butikk i sentrum.

— Problemet er at politikerne ikke har drevet butikk. De kommer fra det offentlige, og det er skummelt.

  • Men du kan jo tenke deg hvordan det hadde gått hvis de plutselig fant ut at de skulle fjerne 200 parkeringsplasser i Sørlandsparken.

Bernt Bisseth sier at han selv er helt avhengig av parkeringsplasser utenfor forretningen.

— Du kan jo tenke deg selv. Hvis du skal frakte et svært bilde ut i bilen, må du kunne parkere utenfor her, sier Bisseth.

Bisseth får delvis støtte av daglig leder i Kvadraturforeningen, Sigurd Tvedt. Han er enig i at det fortsatt skal være mulig med gateparkering. Men bare inntil det er bygd nye parkeringshus. Da skal gateparkeringen bort.

  • Men de som selger større ting må kunne ha mulighet for gateparkering. Det må selvsagt være slik at du kan laste av og på store varer, sier han.