LINDESNES: — Det var ikke så vanskelig, smiler den sjenerte 17-åringen, som er i Norge for å få stålskinner for å kunne bevege seg på egne bein fremfor å måtte krype.

Ester Ndinehafo Shadejanale er fra Ovamboland i Namibia og lam i begge beina. Nå oppholder hun seg på Sørlandet i et par måneder for å få hjelp til å kunne gå selv. Det skjer ved hjelp av ildsjelen Kåre Rosseland i Mandal, og ikke minst elevene på Nyplass barneskole i Lindesnes. Gjennom flere år har de samlet inn penger til skolen Ester går på.

Møtte elevene

I går møtte hun og læreren og tolken hun har med, Helmi Muzanima, elevene ved skolen. På engelsk fortalte de to om hvordan skolehverdagen er i Namibia, og livet ellers.

Det gjorde inntrykk å høre at Ester bor i ei stråhytte med jordgulv i landsbyen. Der er det ikke strøm. Vann må de hente i landsbyens eneste vannkran. Men livet har blitt enklere for barna ved hjelp av pengene elevene i Lindesnes har samlet inn. Når det er penger til overs etter at det er kjøpt inn mat til elevene, går de til innkjøp av pulter, skap og annet som trengs.

Lærerboliger

I tillegg har Rossland brukt midlene til å bygge klasserom og lærerboliger. - Flere av lærerne bor et godt stykke unna, og for å få de til skolen er slike boliger helt nødvendig, forteller han.

Rektor ved Nyplass barneskole, Bjørn Finstad, synes Namibia-prosjektet har vært kjempespennende å jobbe med. - Det har engasjert hele skolen, forteller han.

Gjennom 11 år har skolen samlet inn totalt 150.000 kroner gjennom en rekke prosjektuker. Basarer, loddsalg, parkeringsavgift ved skolen, kakesalg og masse mer har gitt pengene som nå altså også kommer Ester til gode.

Hektiske dager

Etter at 17-åringen kom til Norge for vel en måned siden, har det vært hektiske dager. I tillegg undersøkelsene for å hjelpe henne å gå, har de fartet Sørlandet rundt og også sett snø for første gang. Ved et arrangement i Kristiansand kom sogar Namibias ambassadør i Sverige i ens ærend for å hilse på Ester.