KRISTIANSAND: — Flekkerøyplanen er veldig prinsipielt interessant, og jeg anser det som en klart aktuell utvei at den havner hos Miljøverndepartementet, sier miljøverndirektør Tom Egerhei hos Fylkesmannen i Vest-Agder.

Neste torsdag kommer den reviderte Flekkerøyplanen til behandling i byutviklingsstyret, deretter formannskapet.

Alt tyder på at så godt som samtlige av de om lag 350 sjøbodeierne blir hytteeiere, så sant de lager reguleringsplan som oppfyller noen enkle krav: Blant annet parkering, vann/avløp og stiforbindelse til sjøen.

Grønn nok

Alternativet, der bygningene må tilbakeføres til godkjent standard og hyttebruken opphøre, får neppe flertall.

— Denne saken handler om 20 prosent av Flekkerøys kystsone, de resterende 80 prosent er helt grønne, med fri ferdsel. Det er kunstig å skape høye bølger om de 20 prosentene, mener leder Erik Arntsen i Flekkerøy Vel, som selv eier ei «skibbu» - sjøbod på flekkerøysk - i Paulen.

Han understreker at velforeningen støtter kommunens forslag om en kyststi rundt hele øya, riktignok ikke i sjøkanten overalt.

Men det er ikke godt nok for Fylkesmannen. 350 hytter med yrende familieliv gir langt større privatisering enn 350 lagerbygg med fiskeredskaper.

— Vi må gjøre en konkret vurdering av hvert enkelt område. Der det har karakter av rene hytteområder, er vi villig til å godta endring. Andre steder kan endring til hytte medføre ytterligere privatisering, poengterer Tom Egerhei.

Streng statsråd

Vel vitende om at miljøvernminister Helen Bjørnøy fra SV har for vane å ta deres innsigelser til følge. En megling om planen vil neppe føre fram, dermed blir «skibbuene» (sjø) mat for statsråden.

— Et generelt amnesti blir altfor lettvint behandling av problemstillingen. Jeg forventer at en miljøvernminister fra SV vil stramme inn på de reglene, sier Mona Drange (SV), nestleder i byutviklingsstyret.

Hun er glad miljøverndirektøren gjør sin «plikt», og griper inn til fordel for allmennhetens ferdsel.

Flekkerøy-folk ønsker tradisjonell bruk av sjøboden, det vil si for lager og opphold.

— Det er viktig at det blir ryddet opp i forholdene. Folk må ikke bli stemplet som kriminelle om de bruker skibbuene slik de trives med å bruke dem, mener velleder Erik Arntsen.

Han er lei seg for at Fylkesmannen er mer opptatt av å ri prinsipper enn å lage en levelig plan for sjøbodeierne.

Beboerne på øya har brukt 500 dugnadstimer på å få den nye planen ferdig, i samarbeid med kommunen.