LYNGDAL: – Denne flasken beviser at det er fullt mulig å dyrke vindruer på friland på Sørlandet. Klarer jeg å skaffe nok kapital håper jeg vin fra Lyngdal kan bli å finne i Vinmono polets hyller om noen år.

Flaska som 35-åringen holder i hånden har påklistret en gul post— it lapp, der det står at vinen er laget av druetypen Rondo som ble høs tet i 2004.Han lukter og smaker. Konkluderer med at vinen har god aroma, men er litt sur. De beste vinene lages ikke av druer fra de yngste plantene.

– Det er rom for forbedring. Hadde den ligget et par år til ville den vært enda bedre, smatter vinbonden under prøvesmakingen på gårdstunet.

Lang prosess Det var i 2000 at Knut Helge Thompsen hentet de første stiklingene i Danmark. I 2004 fikk han støtte fra Innovasjon Norge for å utrede mulighetene for å starte med druedyrking og vinproduksjon på gårdsbruket, og har i dag plantet ut 100 testplanter.

– Kunsten er å finne druesorter som tåler kulde. Flere av de jeg nå har under utprøving kan tåle ned mot 25 minusgrader, sier 35-åringen.

I tillegg til å passe på temperatur, vann og jordsmonn, må vin rankene gjerdes inne og dekkes til med nett. Både fugler og rådyr har allerede vært på besøk. Knut Helge Thompsen har vært på flere studiereiser, og fått tips og råd av vinprodusenter verden rundt.

Lang vei fram Går alt rette veien for ingeniøren og den BI-utdannede vinbonden, kan arbeidet med å bygge terrasser under fjellet bak gården starte neste år. Tidligst om seks år vil de førs- te flaskene med vin fra Lyngdal kunne tilbys Vinmonopolet eller restauranter med skjenkebevilling. Noe gårdssalg tillater ikke norsk alkohollovgiving.

– For å få vingården til å gå rundt økonomisk må jeg dyrke 3500 planter på et 10 mål stort areal. Dette vil etter noen år kunne gi et sted mellom 4000 og 5000 flasker vin. Totalt må det investeres et millionbeløp.

Knut Helge Thompsen ser for seg at det kan bli aktuelt å produsere to forskjellige rødviner, en hvitvin og kanskje en rosé.

– Spennende

KrF-ordføreren i Lyngdal applauderer planene.

– Dette er spennende, kreativt og nyskapende. Det er også flott dersom det kan skapes ny næring i tilknytning til et fraflyttet gårds bruk, sier Hans Fredrik Grøvan.

Fylkesskogsjef Arne Solum hos fylkesmannens landsbruksavdeling sier at de er positiv til all nytenkning i landbruket. Han har personlig ikke noen forutsetninger for å vurdere om en vingård vil være liv laga i Lyngdal.