OSLO: Om en norsk-pakistaner gifter seg med en pakistansk statsborger, må ektefellen søke om familiegjenforening for å komme til Norge. Begge må dessuten gjennom et intervju med politi eller utenriksstasjon.

UDI bekrefter overfor Aftenposten at de har avslått flere familiegjenforeningssaker der den ene ektefellen har vært psykisk utviklingshemmet.

– Det hender at vi får inn søknader der den ene parten er psykisk utviklingshemmet. Vi vurderer da om vedkommende fremstår som i stand til å forstå hva et ekteskap innebærer. Slike saker vurderer vi også særskilt med hensyn til tvang, altså om det er noe familien har bestemt uten at vedkommende selv forstår hva det innebærer, eller om det er proforma, for eksempel slik at hovedhensikten er at ektefellen skal få pleie, sier underdirektør Elisabeth Tombre Neergaard som har ansvar for familiegjenforeningssaker fra Pakistan i UDI,.

Hun sier at de sakene hun kjenner til hvor en av ektefellene har vært psykisk utviklingshemmet, er blitt avslått.

I alle tilfellene har den utviklingshemmede vært personen som bor i Norge, og den andre ektefellen har vært funksjonsfrisk.

– Søknadene er blitt avslått fordi det har vært proformaekteskap, tvangsekteskap eller begge deler, sier Neergaard.