Dette bildet fra romteleskopet Hubble viser en detalj fra stjernetåken Carina Nebula, der stjerner blir skapt i dag. Bildet til høyre er et utsnitt av bildet til venstre. Tåken i denne delen av bildet utgjøres i stor grad av kald hydrogengass og støv. Lyset som bryter gjennom støvet kommer fra nydannede stjerner inne i skyen. Foto: NASA / Hubble / Scanpix

BALTIMORE/BODØ: Det er 17 år siden det NASA— og ESA-drevne romteleskopet Hubble begynte å sende fantastiske bilder av verdensrommet rundt oss ned til Jorden. Nesten 500.000 bilder av 25.000 utenomjordiske objekter er det blitt til nå.

Produktivt

Bildene og de nesten 800.000 andre observasjonene Hubble har gjort, har gitt astronomer en innsikt i verdensrommet man tidligere bare kunne drømme om. Et teleskop i verdensrommet hemmes ikke av støv og gass i Jordens atmosfære.

Fra sin bane rundt Jorden har Hubble utsikt til «alt». Data og presisjonsmekanikk sørger for at teleskopet peker stødig mot det som skal tas bilder av, selv om Hubble fyker av gårde rundt Jorden med imponerende 28.000 kilometer i timen.

Fødestue for stjerner

For å markere Hubbles 17-års dag har forskerne bak romteleskopet satt sammen en mosaikk av 48 Hubble-bilder til et oversiktsbilde av stjernetåken Carina Nebula. Carina Nebula ligger i vår egen galakse Melkeveien, men hele 7.500 lysår unna oss.

For cirka tre millioner år siden ble de første stjernene i denne tåken av støv og gass dannet. I dag er det minst et dusin stjerner i Carina Nebula som har 50-100 ganger så stor masse som vår egen sol. Den største av dem, synlig inne i tåken i venstre del av bildet, er allerede i ferd med å avslutte sitt unge liv. Om kort tid vil den eksplodere som en supernova.

Bildet av Carina Nebula er 50 lysår i diameter. Det vil si at lyset bruker 50 år på avstanden fra den ene siden av bildet til den andre.