Se video her

KRISTIANSAND: — Det beste er helt klart at ungene blir født naturlig, så keisersnitt er siste utvei, sier leder for dyreavdelingen i dyreparken, Rolf Arne Ølberg, til fvn.no.

Fredag begynte ekornapen Pjokka å få veer, men hun fikk ikke ungen ut. Ølberg, som også er dyrlege, ville helst at ungen skulle bli født naturlig. Men dagen etter, på lørdag, var Pjokka veldig sliten etter å hatt veer i et døgn.

LIKE FØR: Her klargjøres Pjokka til keisersnittet. Foto: Lise Linn Lorentzen / Dyreparken

— Da bestemte vi oss for å gripe inn. Vi anså det som stor sjanse for at ungen var død, forteller Ølberg.

Greit inngrep

Dermed ble Pjokka bedøvet og keisesnittet satt i gang. Ekornapeunger er nokså store i frohold til sine mødre, og ved et keisersnitt må de ta ut hele livmoren. I forhold til størrelsen på ekornaper er den nokså stor. Ved et keisersnitt er det alltid en viss fare med tanke på bedøvelsen - men Ølberg beskriver allikevel inngrepet som nokså greit.

— Vi fikk åpnet opp, og tatt ut ungen. Så kunne jeg konstatere at det var liv i han. Og etter hvert la vi han på moren så han kunne begynne å drikke, og da kviknet han til, sier Ølberg, som anslår at den nyfødte er et sted mellom 10 og 15 cm.

Det tok en liten stund før moren våknet igjen, og da er det alltid en viss spenning knyttet til om mora vil akseptere ungen.

— Og det gjorde hun heldigvis, konstaterer Ølberg.

Borte fra flokken

Det mest kritiske punktet etter fødselen var da Pjokka og ungen skulle inn til resten av ekornapeflokken.

I GANG: Her er Rolf Arne Ølberg i gang med det vellykkede inngrepet. Foto: Lise Linn Lorentzen / Dyreparken

— Da ble Pjokka stressa, og ville ikke gi ungen drikke. Så nå skal hun være borte fra flokken en hel uke, stresse ned, og konsentrere seg om ungen, forteller Ølberg.

Ølberg har god tro på at det skal gå bra med dyreparkens nye innbygger.

— Foreløpig så ser det greit ut, så vi har god tro på dette. Men en vet jo aldri, konstaterer han.

I LIVE: Her får Rolf Arne Ølberg ekornapeungen ut, og kan konstatere at det er liv i den vesle krabaten. Foto: Lise Linn Lorentzen / Dyreparken

Sjeldent inngrep

Keisersnitt på ekornaper er langt fra noen dagligdags hendelse i Kristiansand Dyrepark. Ølberg har kun gjort det en gang tidligere, og det var faktisk tidligere i år. Den gangen var ungen død. Men denne gangen gikk det heldigvis bedre.

— Hadde en sånn situasjon oppstått i naturen så ville både ungen og mora dødd. Men når vi har muligheten, så synes vi det er fint å kunne hjelpe til, sier Ølberg, som innrømmer at han får et litt mer spesielt til ungen han tok med keisesnitt.

— Det er klart en følger litt ekstra godt med på hvordan det går med ungen. Det er ikke vanskelig å unngå, innrømmer Rolf Arne Ølberg.

Så er det bare fremtiden som vil vise hvordan det går med den søte krabaten.

DRIKKE: Kort tid etter fødselen ble apeungen gjenforent med en litt slapp mor, og kunne begynne å drikke. Foto: Lise Linn Lorentzen / Dyreparken