KRISTIANSAND: 11.mai i år kom den da 16 år gamle gutten inn på Kiwi Vanse med en leketøyspistol i hånda. Han henvendte seg til ekspeditøren og sa "dette er et ran, legg pengene oppi denne". Ekspeditøren la deretter penger fra kassa i veska hans, tilsammen 4650 kroner.

Ti minutter senere går han inn på Mix-kiosken i Vanse og truer til seg 8900 kroner. Ranene ble utført samme dag som han hadde blitt dømt til 360 timers samfunnsstraff, for blant annet simpelt ran, trusselforbrytelser, voldsforbrytelser og forsøk på grovt tyveri.

Den siktede forklarte til retten at det kun var stengetiden som forhindret ham fra å begå ytterligere ran på Vanse den kvelden.

— Alle ranene befinner seg i grenseområdet til grovt ran, i det skjerpende omstendigheter foreligger i form av et visst planleggingselement, maskering og at det er benyttet skytevåpenlignende gjenstand ved gjennomføring av disse, heter det i dommen fra Kristiansand Tingrett.

I tillegg ble 17-åringen dømt for to helerier som ble begått i november.

Den domfelte 17-åringen har ADHD-diagnose og atferdsforstyrrelser i form av betydelig og utbredt sosial forstyrrelse. Barnevernet har forsøkt en rekke tiltak på 17-åringen, og inntil nylig hadde ikke disse hatt noen effekt.

Selv om den 17 år gamle gutten ble dømt for to forhold som ble begått i november, har han ifølge retten klart å holde seg unna alvorlig -og voldelig kriminalitet i et halvt år.

På bakgrunn av dette fant retten at 17-åringen, under noe tvil, nå er i en rehabiliteringsfase og at det dermed ville være lite formålstjenelig å la ham sone betydelige deler av fengselsstraffen på to år.

Den siktede dømmes derfor til 2 års fengsel, hvorav 75 dager gjøres ubetinget, og resten gjøres betinget med en prøvetid på to år.

Han må også, frem til han blir 18 år, oppholde seg ved en institusjon som barnevernet finner hensiktsmessig.