KRISTIANSAND: Det er kommunen som er grunneieren til Straisbekken, og det er egentlig de som skal gi tillatelse til tynning av kantvegetasjonen. Miljøvernavdelingen karakteriserer flatehogsten som et lovbrudd, ettersom hogsten er gjort uten tillatelse, melder Fylkesmannen i Vest-Agder på sin hjemmeside.

Bekkekantens naturtype skal også ha blitt drastisk endret etter hogsten den ble utsatt for.

Rundt 150 meter av Straisbekkens venstre ledd, mot bekkens utløp til Otra, er blitt hogget ned. Det anslåes at den tidligere vegetasjonen hadde en bredde inntil 20 meter.

I nærheten av utløpet på bekkens høyre bredde, er også hogget flatt. Det mistenkes at hogsten ble utført i midten av april i år.

Ifølge Fylkesmannen.no er Straisbekken en viktig sjøøretbekk i Otravassdraget.

Bekker trenger kantvegetasjon for biologisk mangfold langs vassdraget. Kantvegetasjonen er et tilholdssted for insekter og fugl, og den gir også skygge og skjul for fisken. Fra en bekk med god kantvegetasjon, kan 50 prosent av ørretens mat komme som dryss fra vegetasjonen.

Kantvegetasjon langs vassdrag har en formell lovbeskyttelse, vannressursloven, §11. ”Fylkesmannen er rette myndighet til å gi tillatelse til fjerning av kantvegetasjon. Slik tillatelse er ikke gitt i denne saken,” skriver Fylkesmannen.no.