— Vi har lidd under for mye fokus på penger, sier fylkesleder i Aust-Agder Høyre og Grimstad-ordfører Svein Harberg.

Nå vil han og andre lokale Høyre-topper fange velgere til høsten ved å fokusere på andre ting enn tradisjonelle partisaker som skatter, avgifter og budsjettdisiplin.

— Hittil har ikke slagordene våre gjenspeilt verdiene vi står for. Jeg mener at det fremover er helt avgjørende at vi snakker om andre ting enn penger, sier Harberg.

Varme-Erna

I går ettermiddag fikk han et solid eksempel på nettopp dette fra partileder Erna Solberg. I hennes timelange landsmøtetale snakket hun om omsorg, miljø og skole. Talen var kjemisk fri for henvisninger til kroner og øre og formaninger om økonomisk ansvarlighet.

— Vi skal snakke mer om mennesker, sa Solberg til de vel 300 delegatene.

Samtidig er tidligere valgkampslagord som «Mer igjen for pengene» byttet ut med «Kvalitet i omsorgen», «Kunnskap i skolen» og «Trygge lokalsamfunn».

Utsendingene fra Aust- og Vest-Agder på landsmøtet liker nyorienteringen.

— Vi må fokusere mer på målene i stedet for midlene. Fortelle folk hva vi vil levere. Vi leverer ikke en effektiv organisasjon, men bedre tjenester. Det er det folk er opptatt av, sier Harberg som også sitter i Høyres sentralstyre.

Han tror for mye fokus på økonomi var en av grunnene til at velgerne staffet Høyre så hardt ved forrige valg.

Ungdomskandidaten Espen Saga fra Kristiansand er enig.

— Helt klart. Vi tapte valget på for mye snakk om kroner og øre. Men vårt nye omsorgsprogram er fritt for henvisninger til kostnader, kroner og øre, sier Saga.

- Rett til hjertet Nestleder i Vest-Agder Høyre og varaordfører i Lyngdal, Ingunn B. Foss, er fornøyd med at Høyre nå forsøker å presentere seg på en varmere måte.

— Det er veldig viktig at vi snakker om andre ting enn det som tradisjonelt har vært våre fanesaker. Når en pårørende opplever at ens nærmeste ikke får en verdig behandling, så går det rett til hjertet. Å prate om penger når noen ikke får den hjelpen de trenger, går ikke. Budskapet må være at de skal få hjelp.

— Men er det nye budskapet troverdig når det kommer fra en partiledelse som ellers har snakket svært mye om krone og øre?

— Partiet vil være troverdig hvis vi klarer å vise at vi må ha orden i økonomien for å yte god velferd. Vi må klare å synliggjøre markedet som grunnlag for gode tjenester.

— Vil folk kjøpe Høyre som et omsorgsparti når dere lenge har blitt stemplet som et kalkulatorparti?

— Det håper jeg inderlig, sier Foss.