OSLO: Norges eneste partiformann har hittil ikke vært stilt på store prøver i form av intern politisk strid eller synkende meningsmålinger. Men uroen om stortingsgruppens pengebruk til ektefelleturer, helseforsikring, firmabil, personlig trener og kjolekjøp har tæret på.

– Det har ikke vært bare morsomt de siste ukene, og jeg forstår at mange i partiet synes det er ubehagelig, sier hun.

Hun forstår også at folk stiller spørsmål ved bruken av skattebetalernes penger.

– Men man har blandet sammen så mange ting i en stor suppe. På de aller fleste arbeidsplasser har man seminarer, velferdstiltak og arrangementer for de ansatte. At vi blir mistenkeliggjort fordi vi gjør det samme for våre ansatte og oss selv, det går jeg rett og slett ikke med på, sier hun.

Ikke luksus

Hun er enig i at velgerne har krav på å få vite hva folkevalgte har i lønn og tilleggsytelser. Men hun protesterer mot et inntrykk av at Fremskrittspartiets stortingsrepresentanter har for vane å kjøpe kjoler og gå til frisør på skattebetalernes regning.

– Det dreier seg om ett kjolekjøp på 28 år, i forbindelse med et kronprinsbryllup. Og hvor ofte skjer det? Vi samarbeider med ligningsmyndighetene, men det tilligger ikke ligningsmyndighetene å vurdere om vi har brukt pengene på seminarer eller andre ting. Ligningsmyndighetene skal bare vurdere de skattemessige sidene av saken. Og jeg tror folk flest skjønner at vi som arbeidsgiver har forpliktelser i forhold til personvern, sier hun.

– Kunne dere håndtert denne saken annerledes?

– Det er sikkert ting vi kunne gjort annerledes. Men hvordan skulle det sett ut hvis vi hadde VG på besøk den ene dagen og TV 2 den andre for å bla gjennom enkeltbilag? Da måtte vi ansatt en egen person bare for å ta hånd om det, og det har jeg ikke tenkt å bruke skattebetalernes penger på, sier hun.

Feriedrøm

En regngrå dag på fortausrestaurant på Karl Johan drømmer Siv Jensen om sol, bading og late feriedager. De mest konkrete ferieplanene er to uker på Korsika med tre andre jenter.

– Det gleder jeg meg veldig til, det tror jeg blir veldig hyggelig. Så skal jeg reise litt rundt i Norge, og gjøre litt praktiske ting hjemme, maling og vedlikehold. Det er deilig å gyve løs på sånt når jeg har tid til det, sier hun.

Hun sier det er en myte at politikerne har så lang ferie. Som partileder kan hun ikke bare melde seg ut av nyhetsstrømmen, slå av mobilen og koble helt ut.

– Hvis det skjer noe, hjelper det ikke å si at man har ferie. Men det er ikke nødvendig å plage vettet av politikerne med bare tull. En sommer for noen år siden var det store nyhetstemaet skjegget til Lars Sponheim. Sånne ting trenger ikke folk å ringe meg om, sier hun.

Regjering

Siv Jensen har som ambisjon å komme i regjering etter neste stortingsvalg, helst i flertallsregjering sammen med andre partier. Men hun er forberedt på at det er krevende å inngå kompromisser, og at noe av partiprogrammet nødvendigvis må ofres.

Hun mener de rødgrønne partiene ikke løste de vanskeligste problemene på Soria Moria, men skjøv dem foran seg. Det får de svi for nå.

– Det andre problemet er at SV ikke har vært i stand til å forankre konsekvensene av et regjeringsarbeid i sitt eget parti. Det er en felle vi ikke har tenkt å gå i. Det må vi drøfte gjennom og forankre bredt, sier hun.

Frp har vært støtteparti for to trepartiregjeringer og hatt politisk innflytelse samtidig som partiet har vokst på meningsmålingene. En slik posisjon er likevel ikke Siv Jensens førstevalg hvis det blir borgerlig flertall i 2009. – Da har man lillefingeren på rattet, men må svelge ganske mye. Og det er styrkeforholdet som avgjør. Hele poenget med å komme i regjering er å få gjennomført politikken vår. Hvis det skal være en manisk kamp for å holde Frp utenfor, så synes jeg man avlyser demokratiet, sier hun. (©NTB)