OSLO: Torsdagens vedtak var som ventet etter at renten ble hevet med 0,25 prosentpoeng på forrige rentemøte, i mai. Samtidig varsler Norges Bank at renten fortsatt vil bli hevet i små og ikke hyppige skritt.

– Budskapet er at renten vil bli satt litt raskere opp enn hva banken har indikert tidligere. Men noe markert taktskifte er det ikke snakk om, sier seniorøkonom Knut A. Magnussen i DnB NOR Markets til NTB.

Han mener sentralbankens signaler kan tolkes dit hen at renten vil bli satt opp i august, november og januar, med 0,25 prosentpoeng hver gang.

Sentralbanken peker på at en fortsatt lav prisstigning trekker i retning av lave renter. Det samme gjør sterk kronekurs. I motsatt retning drar et økende press i arbeidsmarkedet, som fører til frykt for at lønnsveksten kan ta av.

Torsdag ble det også offentliggjort tall som viser en fortsatt høy lånevekst og en økende kjøpelyst.

– En gradvis økning av renten vil bidra til å dempe veksten i etterspørselen etter varer og tjenester og økningen i kreditt og boligpriser, mener hovedstyret i Norges Bank.

Umiddelbart etter at rentebeslutningen ble offentliggjort, ble kronekursen svekket og markedsrentene falt.

– Det er åpenbart at markedet hadde ventet at Norges Bank ville varsle en kraftigere oppjustering av rentebanen, sier Magnussen. (©NTB)