KVINESDAL: — Fortsetter arbeidet å gå like glatt som etter at vi først kom i gang i går ettermiddag, vil hele det 335 meter lange brodekket på selve hengebrodelen av Fedafjorden bro være på plass i løpet av fredag.

Det sier informasjonssjef Svein Caspersen i Allfarveg. Dette er selskapet som bygger ny E 39 mellom Lyngdal og Flekkefjord.

Rundt klokken 12.00 i går, flere timer forsinket, ble kjempelekteren med brodekket til hengebroen slept inn Fedafjorden i Kvinesdal. Da hadde allerede flere nysgjerrige bilister stoppet langs E 39 og speidet utover fjorden.

— Mange stoppet helt, og trafikken ellers på E 39 gikk uvanlig sakte. Det var tydelig at mange var nysgjerrige, sier Svein Caspersen.

Selskapets har også satt opp et webkamera som viser fremdriften i broarbeidet. Dette finnes på adressen: www.allfarveg.no

Det var den minste av i alt ni seksjoner som i går ble løftet på plass av kranskipet «Uglen», og montert i seks hengestak. Det var tre ansatte fra den nederlandske produsenten av brobanen, som firte seg ned og festet konstruksjonen i hengestakene.

180 tonn tunge løft

Midtseksjonen som er 34 meter lang og veier 160 tonn, er den minste. De nærmeste dagene skal de andre modulene som hver veier opp til 180 tonn, heises på plass og monteres.

Modulene som blir kjørebanen på hengebroa er i realiteten noen gigantiske stålkasser. Kassene er nesten 14 meter brede, over to meter tykke og fra 34 til 42 meter lange. Kasseseksjonene er hule, og de vil være mulig å gå inne i dem i forbindelse med vedlikehold og inspeksjon.

Stålkassene som nå løftes på plass av kranskipet «Uglen» er produsert av bedriften HSM i Nederland. Hele dekket hadde da det ankom Fedafjorden vært under slep fra Nederland siden lørdag. På grunn av høye bølger måtte slepet gå i minimal fart.

Det er et arbeidsteam på rundt 10 mann fra det nederlandske selskapet som monterer seksjonene sammen.

Flere skipsanløp

Skip til og fra Øye smelteverk vil de nærmeste dagene bli bedt om å passere under hengebroen tidlig om morgenen eller på kveldstid etter at monteringsarbeidet er avsluttet. Fedafjorden blir stengt for all båttrafikk på dagtid mens brodekket heises på plass. Kranskipet er under operasjonen fortøyd fast på land på begge sider av fjorden.