— Staten har innvilget fri sakførsel. Det betyr at samfunnet er interessert i å få en prinsipiell avklaring av de rettslige sider ved denne saken, sier saksøkerens advokat Edmund Asbøll.

Asbøll hevder i stevningen at bedriften Snøgg Industri ved styreleder Oscar Henrik Jebsen er erstatningspliktig både etter produktansvarsloven og uaktsomhetsregelen i den alminnelige erstatningsretten. Saksøkeren har tidligere fått erstatning fra Norsk Pasientskadeerstatning (NPE), men tar nå saken videre til domstolen.

— Den viktigste årsaken er at NPE ikke har vurdert de psykiske skadene mange fikk etter de traumatiske opplevelsene. Det er utelukkende lagt vekt på somatiske skader, sier advokaten.

Fra 5000 til 350.000

Informasjonssjef Torill Svoldal Stæhr i NPE sier til NTB at 287 personer søkte erstatning i etterkant av skandalen ved Kristiansands-bedriften Snøgg Industri A/S som produserte en infisert munnpensel i mange måneder før det ble oppdaget.

De aller fleste søknadene er ferdig behandlet. Erstatningene har variert fra 5.000 til 350.000 kroner avhengig av hvilke medisinske skader munnpenslene har påført den enkelte.

— Mange søknader er også avslått, sier Svoldal Stæhr.

Advokat Asbøll hevder i stevningen at saksøker har fått et posttraumatisk stresssyndrom som en direkte følge av infeksjonen. Det er på denne bakgrunn erstatningskravet fremmes.

— Forverringen av helsetilstanden har i tillegg ført til inntektstap for ektefellen som har måttet bruke langt mer tid på pleie, hevder Asbøll.

Ingen konsekvenser

Svoldal Stæhr sier det ikke får noen betydning for NPE at denne saken nå er havnet i rettsapparatet.

Dersom pasienten får en tilleggserstatning gjennom en avgjørelse i Kristiansand tingrett, vil ikke det få noen innvirkning på de avgjørelser som pasientskadenemnda har truffet.

Advokat Asbøll bekrefter at rettsvesenets behandling av hans klient er en individuell behandling, men samtidig er det en prinsippsak. Skulle saksøkeren få medhold, er det derfor ikke usannsynlig at bedriften vil foretrekke en løsning utenfor rettsapparatet for dem som er i samme situasjon som min klient, sier Asbøll.