KRISTIANSAND: Et brødrepar fra Bergen hadde vært i Kristiansand for å handle bil. På vei tilbake til Vestlandet, opp riksvei 9 i Setesdal, holdt de kontinuerlig kontakt via walkie talkie.

Ved Reiersfossen i Bygland ble lensmannen på patrulje i sivil politibil innhentet. Den ene broren kjørte forbi i sin nyinnkjøpte bil. Dernest kom den andre, en yngre bror, forbi i 90 til 100 kilometer i timen. Lensmann Sigurd Langeid ble urolig fordi forbikjøringen skjedde i en sving, og noen få meter foran lå den nok en sving. Det var etter lensmannens mening svært farlig og uoversiktlig der forbikjøringen skjedde, og brøytekanter på mellom en halv og en meter.

Lensmannen foretok en markert nedbremsing, slik at den yngste bergenseren kunne komme seg inn i riktig kjørefelt.

— Hadde det kommet en bil imot mens denne forbikjøringen skjedde, hadde det blitt front mot frontkollisjon, fortalte lensmannen i Kristiansand tingrett i går.

Sterkt uenige

Den tiltalte bergenseren har nektet å vedta et forelegg på 6000 kroner. Derfor havnet saken i retten, der den tiltalte stilte med forsvarer betalt av egen lomme.

De to brødrene fra Bergen og lensmannen var sterkt uenige om hvor farlig det egentlig var å foreta forbikjøringen straks etter passering av Reiersfossen på vei nordover riksvei 9. Lensmannen reagerte umiddelbart på forbikjøringen. Han satte på blålys og fikk stanset bergenseren.

I politiavhør har den tiltalte, en 21 år gammel mann, erkjent å ha kjørt uaktsomt. Men etter å ha blitt rådet av en jusstuderende kamerat av broren, trakk han tilbake erkjennelsen. Den tiltalte mente også at lensmannsbetjenten i Bygland, som hadde avhørt ham, hadde lagt ordene i munnen på ham og at han i praksis ikke hadde sagt noe av det som sto i avhøret. Årsaken var at den tiltalte var blitt vekket av politiet klokka 09.45, og han var helt sløv under avhøret. Lensmannsbetjenten tilbakeviste påstandene.

Brøytekanter

Den tiltalte og broren mente at anmeldelsen om uforsvarlig kjøring og argumentet om høye brøytekanter ikke holdt stikk. Det var kun noen få centimeter snø på bakken 25. mars om ettermiddagen da kjøringen fant sted. Men lensmannen var sikker i sin sak. Mellom en halv og en meter høye brøytekanter tok mye av sikten og gjorde forbikjøringen enda farligere.

De to brødrene holdt kontakt via walkie talkie under hele turen, og eldstebroren, som kjørte først, varslet om at det var «klar bane» da tiltalte freste forbi lensmannen. Dette ble ifølge de to brødrene gjort for å utvise ekstra varsomhet.

Aktor la i retten ned påstand om at forelegget på 6000 kroner ble opprettholdt, og at tiltalte også må betale saksomkostninger. Forsvareren, advokat Erik Ottemo, ba om frifinnelse.