KRISTIANSAND: Når nettene blir lange og kulda setter inn, da søker rottene inn i varme hus.

— Det er viktig å holde boligen så tett som mulig. Ikke la kjellervinduer stå oppe. Det er også lurt å sette netting foran luftinntak, råder Ulrik Ulvnes ved Samfunnsmedisinsk enhet i Kristiansand kommune.

Han forteller at rottene kan gjøre mye ugagn hvis man først er så uheldig å få én eller flere i hus.

— Rottene slår seg ofte ned i bjelkelag for å føde unger. Det er utrolig hvor mye isolasjon de kan fjerne. Rottene drar også med seg mat inn i huset. Det fører fort til lukt.

Vågsbygd og Voiebyen er stedene i Kristiansand som har hatt størst problemer med rotter de siste årene, men det er langt bedre nå enn det var for noen år siden.

— På midten av 90-tallet var rotteplagen stor i Kristiansand, men utplassering av gift har begrenset problemet de siste årene, forteller Ulvnes.

Gift i kummer

Hver vår og høst plasseres det ut rottegift i 500 kummer over hele byen. Etter fire uker etterkontrolleres samtlige. I de kummene det er spist, blir det lagt ut ny gift. Statistikken bestemmer så hvilke av Kristiansands 7000 kummer som skal prioriteres. Med den jevnlige utplasseringen av gift de siste årene, mener kommunen at de har rimelig kontroll over rottebestanden.

— Det er umulig å si hvor mange rotter det er i Kristiansand. Man kan aldri bli kvitt samtlige, men det er viktig å begrense antallet. Dyrene kan gjøre stor skade, sier Ulvnes.

Det er ofte vanskelig å gi en eksakt forklaring på hvorfor rottebestanden er større i enkelte bydeler, men mating av fugler kan være et stort problem.

— I Auglandsbukta har det vært en del rotter. Hovedgrunnen er at folk kaster mat til fuglene på bakken i stedet for å kaste den i vannet, sier Ulvnes.

Andre grunner til rotteplage er kompostlagring og uryddige hager. Svære hauger med rusk og rask er et fint tilholdssted for rotter.

Smarte dyr

Firmaet Anticimex har ansvaret for utplasseringen av rottegift under Kristiansand kummer. Teknikken er enkel. Rottegift i doser på 125 gram festes til ståltråd, mer enn nok til at flere rotter kan forsyne seg. Giften de bruker er ganske svak. Én rotte skal kunne spise seg mett flere ganger før den dør.

— Vi bruker svak gift fordi rottene er smarte dyr. Hvis de ser at en annen rotte dør etter å ha spist giften, spiser de den ikke selv, sier skadedyrtekniker Vidar Eriksen.

Selv om han jobber med avliving av rotter daglig, hører det til sjeldenheten at han faktisk ser skadedyret.

— Rottene stikker hvis de hører lyder. Dessuten gjemmer de seg bort når de blir syke forklarer han.