KRISTIANSAND: — Dommedag kommer 19. oktober 2010, mener en av våre lesere.

– Vi har ingen spesifikk dato, men endetiden er nær, sier pastor Randy Briggs i menigheten Antokia, som nylig holdt dommedagsseminar i Kristiansand. Etter at fvn.no skrev om seminaret, har over 200 innlegg kommet til debattforumet.

— Bibelens profetier om endetiden skjer i vår tid, mener Briggs.

- Ikke godt på bunnen - Det kan virke som vi kristne har et negativt syn på mennesket og historien, sier pastor Kåre Skuland i pinsemenigheten Jesushuset i Kristiansand.

Han tror likevel det er et realistisk syn å ha.

— Hvis vi ser på både historien og hvis vi er ærlige med oss selv, er det et realistisk bilde. Vi trenger faktisk hjelp. Det er urealistisk å si at mennesket er godt på bunnen. Men med Guds hjelp er det håp, mener pastoren som sier ja takk til å svare på ti spørsmål om dommedag:

1. Hva er dommedag?

— Dommedag er en dag da alle mennesker skal dømmes av Gud for sine gjerninger. Det er en regnskapsdag.

2. Hvem kommer til dom?

— I utgangspunktet skal alle mennesker dømmes. Vi skal stå til regnskap for vårt liv. Alle mennesker kommer til dom, og alle mennesker kommer til å ryke i dommen, med mindre vi blir frikjent.

3. Men holder det ikke å være snill å grei for å slippe straff?

— Det er alltid bra å være snill og grei, og Bibelen understreker betydningen av det. Men Bibelen forteller oss at vi egentlig ikke har nubbesjans med mindre Gud viser sin nåde.

4. Kristne har jo i alle århundrer ment at dommedag er nær. Noen tidfester til og med dommedag til en spesifikk dato. Hva mener du?

— NT ble jo skrevet kort tid etter Jesus. Den påstår at endetiden og dommedag er nær. Jeg tror Gud ønsker med dette at vi alltid skal føle at vi er ansvarlige for vårt liv. Det står i Bibelen at det er menneskenes lodd å dø, og deretter dom. Slik sett er dommedag alltid nær, fordi døden aldri er langt unna menneskene.

5. Hva menes med uttrykket " endetiden"?

— Det kristne historiesyn er at verdenhistorien en gang startet, og på samme måte en gang skal avsluttes. Endetiden er da det avsluttende kapittel til vår klode. De viktigste begivenhetene i endetiden er at Jesus kommer tilbake og at denne verden og menneskene skal få sin rettferdige dom. Så skal Gud opprette en ny himmel og en ny jord.

6. Hva er helvete?

— Helvete er et sted laget for djevelen og de onde krefter. Men siden verden og oss mennesker er infisert av dette onde, så kan vi bli dratt med i dragsuget til samme plass, med mindre vi blir frelst fra det.

7. Og hva må til for å bli frelst?

— Man må si ja takk og ta imot frelsen som er nåde eller tilgivelse som Gud skjenker oss i Jesus. Kjernen i kristendommen er at Gud lot straffen ramme Jesus for at vi skulle gå fri både helvete og dommedag.

8. Hva er evangeliet?

— Evangeliet er de gode nyhetene om at alle som vil, kan bli frelst. Vi kan slippe både helvete og dom, men få evig liv. Dette er fantastiske gode nyheter for alle som tar det onde på alvor.

9. Hvorfor er det så viktig for kristne å fortelle andre om sin tro?

— Fordi vi tror at evangeliet om endetid, dommedag og frelse er sant.

10. Hva skal du gjøre i kveld, skal du fortelle noen om det du tror på?

— Jeg skal både synge og ha noen konkurranser på underholdningsdelen på en konfirmantleir. Vi skal ha Thomas-messe med blant annet forbønn og nattverd. Jeg skal ikke forkynne selv, det er det andre som tar seg av.