Prosjektet innebærer blant annet at helsetilstanden til befolkningen i Kristiansand skal kartlegges, skriver Kristiansand kommune i en pressemelding.

Og videre står det:

Spørreskjemaer sendes i disse dager ut til 4000 kristiansandere. Formålet med helse— og miljøundersøkelsen er å skaffe seg oppdatert kunnskap om lokale helsevilkår. På den måten kan kommuner og fylkeskommuner planlegge og gjennomføre folkehelsetiltak i tråd med innbyggernes egne behov.

– Kristiansand kommune har som mål å styrke det forebyggende og helsefremmende arbeidet. Skal vi lykkes med det, må vi få kjennskap til hvordan innbyggerne opplever hverdagen sin. For å få en bredest mulig oversikt, håper vi at alle som om få dager mottar spørreskjemaet i posten tar seg tid til å svare, sier ordfører Jan Oddvar Skisland

Sammenligner helsedata

I tillegg til Kristiansand kommune vil undersøkelsen bli gjennomført i 26 kommuner og regioner i fem land i Østersjøregionen: Danmark, Polen, Estland, Lativa og Litauen. Omlag 45.000 innbyggere vil delta i undersøkelsen, som varer fram mot jul. Utvalget representerer svarene fra over tre millioner mennesker. TNS Gallup er ansvarlig for å gjennomføre undersøkelsen i alle landene.

– Vi er svært glade over å kunne delta i dette internasjonale samarbeidsprosjektet. Det datagrunnlaget som hittil har vært brukt av kommuner og fylkeskommuner for å beskrive innbyggernes helse, er ikke tilstrekkelig. Data fra denne undersøkelsen blir derfor et viktig supplement til annen kunnskap vi har. Samarbeidet i dette prosjektet gir oss også muligheter til å sammenligne data på tvers av kommune- og landegrenser, sier folkehelserådgiver Evy Weiseth Hodne.

Samarbeid med WHO

Undersøkelsen er satt i gang etter initiativ fra Verdens helseorganisasjon (WHO). Totalt 11 norske kommuner og fylkeskommuner har fått anledning til å være med i det prestisjefulle prosjektet, i kraft av at de allerede var medlemmer i Norsk nettverk av helse- og miljøkommuner. Denne gruppen av kommuner og fylkeskommuner er anerkjent av WHO som det norske Healthy Cities-nettverket.

– Vi tror at det arbeidet som nå gjøres av nettverkskommunene vil gi det lokale folkehelsearbeidet et skikkelig løft. I løpet av prosjektperioden vil vi utvikle en verktøykasse for hvordan kommuner kan drive et systematisk og omfattende folkehelsearbeid, og databasen med lokale helsedata blir en del av denne verktøykassen, sier koordinatoren for det nasjonale helse- og