KRISTIANSAND: — Vi var nødt, sier Lars Dahlen

Helse- og sosialdirektøren viser til krav om enkeltrom, nye normer for areal, nye forskrifter om ventilasjon og endrede behov for faciliteter.

Når tidenes største eldrekabal er lagt lokalt i 2011, vil 640 personer ha tilbud om plass. Det tilsvarer 19,3 prosent av kommunens eldre over 80 år. I dag er dekningsgraden 18,2 prosent.

Det begynte med bygging av Bispegra omsorgssenter for 110 millioner kroner. Her har 64 plass.

Det fortsatte med totalrenovering for 45 millioner kroner av Stener Heyerdahl omsorgssenter (40 plasser) i fjor.

Størst

Men størst løft er gjort på Strai, der den gamle institusjonen ble jevnet med jorda før en ny og atskillig større ble tatt i bruk i august i år. Prislapp: 172 millioner kroner. Men antall plasser, 78, er som før.

Nå står Kløvertun for tur. Demensavdelingens 14 plasser legges samtidig ned. De 16 beboerne ved rehabiliteringsavdelingen flytter tilbake fra «eksil» på Bispegra neste høst.

Neste år starter bygging av Prestheia omsorgssenter med 64 plasser. Det står ferdig i 2009, samtidig som Gimle aldershjem (39 plasser) stenges for godt.

Samtidig skal Ternevig omsorgssenter bygges om. Dette senteret står klart til gjenbruk av 66 plasser om to år.

Ved Grimtunet ventes ett år med byggearbeid fra 2009. Året etter vil antall plasser være redusert fra 29 til 23. — Dette er hva som er gjort og skal gjøres i inneværende periode. Det hører med til bildet at Vågsbygdtunet (65 plasser) kom i 1998, at Valhalla omsorgssenter (76 plasser) sto ferdig da det gamle i Elvegata ble lagt ned i 2001, at Randesund kvileheim er bygget om til moderne omsorgssenter (16 plasser), at det nyeste i Elvegata (48 plasser) er oppjustert og at Kvales Minne i Tveit (21 plasser) og St. Joseph i Kvadraturen (41 plasser) er opprustet, sier Lars Dahlen.

På spørsmål om hvorfor aktiviteten ikke gir flere enn 44 nye plasser, svarer han:

God dekning

  • Dekningsgraden vil være godt over statens anbefalte krav. Men de fleste vil jo bo hjemme så lenge de kan. Kommunens mål er ikke et antall sykehjemsplasser, men at folk skal få den hjelpen de trenger, sier helse- og sosialdirektøren. Hans hodeverk handler om årsverk:

— Årlig skiftes 240 ansatte i helse- og sosialsektoren ut. Behovet i Kristiansand de neste 30 årene er 2000 nye årsverk. I denne perioden vil andel yrkesaktive gå ned. Det er den virkelige utfordringen, sier Lars Dahlen.