KRISTIANSAND: — Ut i fra det de har gjort, synes jeg straffen er lav. Vi var forberedt på at ranerne kunne få strafferabatt for tilståelsen, og er derfor ikke overrasket. Men jeg konstaterer at Norge er et land hvor man ikke straffes hardt for å gjennomføre grove forbrytelser, sier Pedersen til fvn.no.

Hardere straff

I dommen fra Eiker, Modum og Sigdal tingrett, går det fram at to bankansatte ble truet med pistol. Våpenet var ikke ladd, men magasinet var fylt med patroner. Også kundene i banken ble truet ned på gulvet av de maskerte ranerne. Banksjefen mener ranerne burde ha fått langt hardere straff for dette.

— Vi er ofre her, og dermed vil vi nok alltid føle at straffen blir for lav. Jeg synes fire og et halvt år ikke er lang tid. Hadde det vært opp til meg, skulle de blitt buret inne i flere år, mener Pedersen.

Preger banken

Sparebanken Sør i Kristiansand er blitt utsatt for væpnet ran to ganger på tre år. Det har satt spor.

— Vi har nå en historikk som vi alltid vil ta med oss videre. Det positive oppi alt, er at vi har vært gjennom en prosess som har gjort de ansatte veldig sammensveiset. Vi har nå et godt hjelpeapparat for de ansatte, og står rustet dersom vi skulle bli utsatt for ran igjen. Vi anser oss ferdig med ranene, men skulle gjerne har vært dem foruten, sier Pedersen.

Banksjefen sier de ansatte, som ble truet under ranet, har taklet situasjonen meget bra.

— Det har gått veldig greit, og de føler seg ferdig med ransepisoden. Vi har heller ikke hatt noen sykemeldinger som følge av ranene, sier Pedersen.

— Frykter dere at banken kan bli utsatt for ran igjen?

— Når man har vært gjennom det vi har, så vil frykten alltid ligge der. Men vi tar hele tiden nye forholdsregler for å unngå at det skjer igjen. Vi jobber blant annet kontinuerlig med å gjøre penger mindre tilgjengelig for ranere, sier Pedersen.

Erstatning

De to 24 år gamle ranerene er dømt til å tilbakebetale ransbeløpet på 403.000 kroner til Sparebanken Sør. Pedersen er tvilende til om de to kommer til å betale for seg.

— Vi er forsikret mot slike hendelser, og vil derfor alltid få tilbake penger. Om beløpet blir tilbakebetalt, vil det være hyggelig, sier Pedersen.