KRISTIANSAND: Helse— og sosialdirektør Lars Dahlen i Kristiansand kommune har lenge snakket om at forventningene til fremtidens omsorg er for store - ettersom det vil mangle hender til å utføre oppgavene.

I omsorgsplanen fram til 2015 som ble fremlagt i går, tar han derfor til orde å innføre «godt nok-omsorgen».

Han mener det er nødvendig for å fjerne urealistiske forventninger om kvalitet.

— Antall eldre dobles, mens vi blir halvparten så mange til å jobbe. Da må vi våge å ta debatten om ny kvalitetsstandard, ikke bare love mer, sier han.

— Hvor mye dårligere skal omsorgen bli?

— Du kan ikke spørre så enkelt. Dette handler om å finne en standard som vi er i stand til å oppfylle, svarer han.

Politikerne i helse- og sosialutvalget steilet da de fikk omsorgsplanen i går. Derfor utsatte de den og krever den også opp i det nye bystyret.

Mangler 281 plasser

De samme politikerne sitter med ansvaret for at eldreomsorgen i Kristiansand fremdeles - etter mange løfter og opptrappinger - ligger langt etter andre kommuner i forhold til ressursbruk:

Kristiansand har 596 sykehjemsplasser og 69 heldøgnsplasser i omsorgsboliger. Etter statlig norm skulle det vært 556 sykehjemsplasser og 390 omsorgsboliger. Altså har Kristiansand 281 færre heldøgnsplasser enn byen bør ha.

Mens Kristiansand har 3,6 fysioterapiårsverk for hver tusen sykehjemsplass, er landsgjennomsnittet 8,2. Mens Kristiansand bruker 0,21 legetime pr. beboer i institusjon, er landsgjennomsnittet 0,29. Mens Kristiansand bruker 9450 kroner pr. innbygger på pleie og omsorgstjenester, er landsgjennomsnittet (unntatt Oslo) 10.533 kroner. Det betyr at Kristiansand må bruke 84 millioner mer i året for å komme opp på landssnittet.

Kristiansand bruker 108.207 kroner i lønnsutgifter pr. hjemmesykepleiemottaker i året. Snittet er 134.324 kroner.

Kristiansand utmerker seg med å gi lite hjemmesykepleie til mange, mens få får mye hjelp. Dermed gis det ikke godt nok tilbud til eldre som bor hjemme, konkluderer omsorgsplanen.

Kritisk

Helse- og sosialpolitikerne nektet altså å behandle omsorgsplanen i går. Enkelte av dem er sterkt kritiske:

— Dahlen ville sluse hele denne kontroversielle planen gjennom systemet som orienteringssak - uten at det nye bystyret fikk informasjon. Ille, sier nestleder i helse- og sosialstyret, Halvor Hulaas, Frp.