KRISTIANSAND: Linn Bratsberg og Kathrine Berge Brekken tok turen fra Bergen for å lære festivalgjengere å bruke kondom. Jentene er med i Aktivt valg Bergen, en undergruppe i Røde Kors ungdom

Er det ikke en myte at det er mye sex på festival?

— Jeg vet ikke om det er en myte, men ungdom har jo sex uansett. Og på festival er det jo også endel alkhol. Og en undersøkelse viser at 6 av 10 glemmer kondom når de drar på festival, sier Bragset.

I løpet av to dager delte de ut 1300 kondomer fra standen utenfor Quarten. I tillegg delte jentene ut informasjonshefter, og demonstrerte riktig bruk.

Er det ikke mange av kondomene som bare blir brukt som ballonger eller kastet bort?

— Det kan jo godt være. Men det er bedre at noen bruker dem, enn at de ikke blir brukt i det hele tatt. Vi vil også prøve å gi folk et mer naturlig forhold til å bruke kondom, da er det også lettere å bruke det. Og har man fem i lomma så er det lettere enn å kjøpe på butikken sier Bratsberg.

Hun er i det hele tatt svært fornøyd med Quart-besøket.

— Det var jo litt synd med været, men det var mange som kom. Og vi fikk bare positive tilbakemeldinger, sier hun.

Dere oppfordrer ikke til festivalsex slik da?

— Nei, det tror jeg ikke. Jeg tror ungdom har sex uansett, og da er det bedre at folk beskytter seg, fastslår Bratsberg.

Annerledes Hove På Hove deltok Røde Kors på en annen måte. Nemlig "Involve yourself", som er et samarbeid med fire andre organisasjoner. Norsk Folkehjelp, Redd Barna, Kirkens Nødhjelp og Flyktningehjelpen.

— Det er en kampanje for å vekke unge, denne gangen med HIV/Aids-tema og hvor urettferdig det rammer, sier Nikka Husomvonen.

Det innebærte blant annet en stand hvor festivalgjester fikk sove i en seng, mot at de filmet når de ble vekket. Til sist ble det kåret beste vekkevideo.

— Kondomer er kjempeviktig, men vi valgte å ha ett litt større internasjonalt perspektiv. Vi delte ut noen kondomer, men RFSU (Riksforbundet For Seksuell Upplysning) var også tilstede på Hove så de tok seg av den biten, sier Anders Cameron, prosjektleder for "Involve yourself" på Hove.

Særlig den seksuelt overførbare sykdommen Klamydia er et økende problem i Norge. Nesten 22 000 blir hvert år smittet. Og mellom 400-600 kvinner blir hvert år sterile som følge av infeksjonen.