KRISTIANSAND: Dagens siste avgang fra Kjevik til Oslo har blitt utsatt med en halvtime, og går først klokken 21.05. Klokken 16.00 fredag ettermiddag hadde SAS fått av gårde 79 prosent av dagens avganger. Tolv avganger og ni landinger er blitt kansellert på OSL, opplyser SAS i en pressemelding. Noen av avgangene til Kristiansand, Stavanger og Trondheim er blitt erstattet med buss.

Utover natten vil SAS om nødvendig sette opp flere avganger og har kalt inn ekstra flygere. I morgen er det satt opp fem avganger i tillegg til de ordinære for å få bukt med passasjerkaoset.

SAS måtte stanse sine avganger på grunn av de vanskelige forholdene ved 20.30-tiden torsdag kveld. Da lå tåka veldig tjukk, og dessuten var det problemer med at det ble dannet is på rotorbladene i motorene. Senere på kvelden gikk flyene, men fortsatt var det store forsinkelser.

De siste flyene lettet fra Gardermoen ved 02-tiden natt til fredag.

Avgangen SK 224 fra Kjevik til Oslo 20:35 torsdag måtte kanselleres, da SK 223 fra Oslo ble innstilt.

Fredag morgen meldes det at Gardermoen forventer flere problemer utover dagen. Mellom klokken 6 og 7.30 lettet tre fly fra Oslo Lufthavn Gardermoen.

Forsinkelsene fortsetter

— Det er ingen forandring værmessig her i morgentimene. Det er 11 kuldegrader på bakken og 5 varmegrader i luften på 3.000 fot, dermed får vi en stor grad av fuktighet. Denne fuktigheten legger seg som is på motorene. Ettersom det er vindstille, er det ikke noe som tyder på at været vil forandre seg, og forsinkelsene vil fortsette utover dagen, sier informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn Gardermoen til NTB ved 8-tiden fredag.

Han ber passasjerene kontakte flyselskapet sitt og møte opp i god tid.

— Det ligger an til en relativt kaotisk dag, sier informasjonssjef Thomas Midteide i SAS Norge.

Fredag morgen gikk avgangen SK204 fra Kjevik til Oslo på tiden og var av gårde 06.31. Avgangen SK210 fra Kjevik til Oslo 08.50 er imidlertid innstilt. Også avgangen SK212 til Oslo klokken 10.35 er innstilt.

- Må bare vente og se

  • Vi har fått beskjed om at de har massive problemer i Oslo. Det vil naturligvis få følger for oss på Kjevik, men omfanget av dette er helt umulig å si, opplyser SAS Ground Services ved Kjevik lufthavn til fvn.no tidlig fredag morgen.

Avgangen Kjevik-Oslo 08.50 ble innstilt fordi flyet som skulle gått aldri ankom fra Gardermoen natt til fredag.

Noen passasjerer som skal med fly videre nordover i landet må belage seg på å vente helt til lørdag og søndag før de kan reise.

— Det som er klart er at flere tusen passasjerer ikke kommer seg av gårde i løpet av torsdag. En hel dag med redusert trafikk og avganger som blir kansellert vil også gi følger for fredag, sier informasjonssjef i SAS, Thomas Midteide.

Mange passasjerer måtte overnatte på Gardermoen natt til fredag, ettersom situasjonen førte til fulle hoteller i hele Oslo-området.