VALLE: Harald Flå i Kristiansand og Opplands Turistforening har oversikten over snø og snøforholdene i hei og fjell foran påsken. De er glimrende.

— Det er veldig bra føreforhold rett inne i landet, bare et par mil fra kysten. I Sandripområdet er det én meter snø og gode forhold for skiløperne. Det samme er det på Øynaheia, sier Flå.

Gode snøforhold er det også for påsketurister og andre i Evje og Hornnes-heiene.

Lenger oppover i Setesdal minker det på snøen. Rundt Hovden ligger det 60 centimeter snø, men løypene er fine likevel siden det har vært ganske kaldt om nettene.

— Rundt Ljosland er det en knapp meter med snø. Søndag gikk jeg Sesilåmi. Mandag var jeg en tur på Kvinen. Flotte førehold overalt, sier Harald Flå.

Flå bedømmer rasfaren i fjellet til å være liten.

— Følg de kvistede løypene, da er du trygg. De kvistede løypene er også satt opp av hensyn til villreinen. For et par år siden flyttet vi løypa mellom Svartenut og Øyuvsbu noen kilometer lenger vest av hensyn til villreinen, sier han.

Nå håper han for øvrig at også dagsturistene på KOT-hyttene vil betale de 20 kronene som Kristiansand og Opplands Turistforening har beregnet at de må ha til å dekke utgifter til ved, propan og annet.

Bortelid i gang igjen

Nå sviver skitrekkene ved Bortelid Alpinsenter igjen etter brannen i anlegget 12. januar.

I går finjusterte de ansatte ved alpinsenteret trekkene, opplyser daglig leder og eier Svein Retterholdt til Fædrelandsvennen.

— Tiden mellom brannen og nå har vært et mareritt, så mye arbeid og slit har det vært, sier han.

— Men vi har kommet styrket ut av det. Denne tiden har skapt et enda sterkere samhold blant personalet, sier Retterholt.

Han anslår tapet til et millionbeløp, men alpinsenteret har avbruddsforsikring.

Nå er det imidlertid bare fryd og gammen. Alle fem trekkene går, barnetrekket inkludert. Snøforholdene er gode både i alpinbakker og de 50 kilometer oppkjørte skiløypene, sier han.

Milevis med løyper

Det mangler ikke på skiløyper og alpinbakker på Sørlandet nå.

På Hovden er 134 av 149 kilometer skiløyper kjørt opp. I skisenteret er 15 av 17 nedfarter åpne. Alle fem heiser og trekk går for fullt.

Også i Valle er påskevertene klare til å ta imot ski- og alpinentusiaster. I Bjørnevatn-området er det omtrent 20 kilometer oppkjørte løyper. I Brokke melder daglig leder Jan Wojtaszek ved Brokke Alpinsenter om 40 kilometer løyper for langrennsløpere og fine forhold i bakken.

Ved Eikerapen Alpinsenter i Åseral er driftsleder Odd Hallvard Kjellby veldig godt fornøyd med forholdene. Begge trekkene går. Alle fem nedfartene har «meget bra» forhold og der er oppkjørt 20 kilometer langrennsløyper.

Ljosland Skisenter i Åseral melder også om topp forhold. Kari Ljosland kan by på to skitrekk og glimrende forhold i nedfartene. For dem som trives best på «bortover-ski» er det preparert 50 kilometer løyper. Snødybden er omtrent én meter.

johs.bjorkeli@fvn.no