KRISTIANSAND: «Hun følte seg presset til å hjelpe familien og mannen som var i en vanskelig økonomisk situasjon som arbeidsledig og med forsørgeransvar for fire barn. Hun visste det var galt, men hun gjorde det i kjærlighet til en tidligere kjæreste», heter det i dommen mot en 42 år gammel kvinne fra Kristiansand.

Av disse grunnene giftet hun seg proforma med en libanesisk mann. Dette måtte hun sitte 25 dager i fengsel for.

Toppen av isberget

— Det vi avslører er nok bare toppen av isberget. Denne formen for menneskesmugling har økt de siste årene, sier Tom-Georg Gabrielsen, politioverbetjent ved utlendingsseksjonen i Agder politidistrikt.

Agderpolitiet etterforsker for tiden tre proformaekteskap, og både politi og UDI holder sterkt fokus på slike saker. De samarbeider i team på tvers av avdelingene for å få bukt med fenomenet.

— Det er vanskelige saker, vi klarer ofte ikke finne nok beviser, sier Gabrielsen.

Alle de fem dommene fra Kristiansand tingrett de siste to årene, har direkte eller indirekte utspring fra en og samme sak som gikk på omfattende trygdemisbruk.

Tjener 100.000

— Når vi ser at folk ikke er der de skal være: At for eksempel to som er gift sover på to forskjellige rom i huset og den ene deler dobbeltseng med en annen, fatter vi mistanke. Vi avslørte tre fiktive ekteskap ut fra denne saken, og to andre hadde også utspring derfra, sier Kristen Ribe, leder av økonomiavsnittet ved Agder politidistrikt.

— Vi har eksempler på at folk har fått opp til 100.000 kroner for å gifte seg proforma, sier Ribe.

Når politiet fatter mistanke om at et par har inngått ekteskap på falske premisser, innkaller de først de to til en samtale.

— Vi får et godt inntrykk ut fra en lang samtale, sier politibetjent Rolf Ove Hammen ved utlendingsseksjonen.

Sjekker hjemmet

Hvis det fortsatt er mistenkelig, drar de på hjemmebesøk til det påståtte ekteparet.

— Vi sjekker at begge faktisk bor der og at begge har eiendeler i hjemmet, sier Hammen

De to vil ikke gå inn på detaljer i hva de leter etter for å avsløre proformaekteskap.

Politiet avslører sakene gjennom tips og mistenkelige opplysninger i andre saker.

— Vi har enda flere proforma skilsmisser. At folk skiller seg for å få trygdeytelsene, men fortsetter å leve sammen, er påfallende fra noen utenlandske miljøer, sier Ribe.

— Hvis de får både to og tre barn sammen etter de er skilt, fatter vi mistanke.

Det er ofte trygdekontoret som anmelder slike saker til politiet.

hilde.moi@fvn.no