FRA RETTEN

FARSUND: — Jeg advarte henne mot at dette kunne skje. Han hadde tidligere stukket flere andre med kniv.

Det sier Svein Martin Nesje (26) til Fædrelandsvennen.

I går ettermiddag kunne han og samboeren Jeanette Hansen Westad (22) slappe av i sofaen hjemme i leiligheten på Kråketona i Flekkefjord, etter at de begge først hadde vitnet mot han som står tiltalt for å ha drept Hege Bjørnsen Nesje med kniv.

— Det er vanskelig å si hva jeg føler. Min søster og jeg sto hverandre veldig nær. Jeg har kjent han som står tiltalt for å ha drept henne siden 13-årsalderen, og det var gjennom meg at de traff hverandre, sier Svein Martin Nesje.

26-åringen tror aldri han vil kunne tilgi, og sier at hans tidligere kamerat nå bare får ta sin velfortjente straff.

- Ble banket opp

I retten forklarte Svein Martin Nesje at søsteren ofte hadde blåveis og andre tegn på at hun hadde fått juling. Det er ikke få ganger hun ringte meg for å få hjelp eller bli hentet fordi samboeren truet henne eller var voldelig, sier Svein Martin Nesje.

Jeanette Hansen Westad var venninne med Hege Bjørnsen Nesje, og bodde også en periode hos henne.

I retten fortalte hun at avdøde hadde vært redd for represalier dersom hun anmeldte mishandlingen og truslene fra samboeren.

— Jeg ba henne komme seg ut av forholdet, men hun syntes så synd på ham. Hege var et slikt menneske som ser noe godt i alle, sier Jeanette Hansen Westad.

Fortvilet far

Far til tiltalte fortale i retten om sønnens tøffe oppvekst. Selv om diagnosen først ble stilt senere, hadde han hele tiden mistanke om at gutten hadde ADHD.

— Da han hadde sine mange utbrudd kunne han knuse og ødelegge alt rundt seg. Da han som 14-åring mistet moren sin, fikk han det enda vanskeligere. Han fant på mye tull, og gikk ut og inn av barnevernsinstitusjoner. I en alder av 26 år har han ennå ikke fått fullført niårig grunnskole, sier faren.

I retten kom det også fram at far til tiltalte i en periode måtte ha voldsalarm, for raskt å kunne tilkalle politi dersom sønnen skulle gå berserk. Sønnen ble i en periode også ilagt besøksforbud i forhold til faren.

  • De var ingen lett beslutning å gå til politianmeldelse av sin egen sønn for vold eller hærverk, men jeg gjorde det i håp om at han skulle få hjelp. Først nå som han sitter i fengsel ser det ut til at han har fått riktig medisinering for ADHD, og ser nå ut til å fungere greit, sier far til tiltalte.

torbjorn.witzoe@fvn.no