OSLO: – Voksenpersoner som jobber med barn i skoler og barnehager, må dokumentere at de ikke har overgrepsdommer på seg, sier Djupedal til VG.

Han sier tiltaket først og fremst vil omfatte alle lærere som ble ansatt før kravet til politiattest eller vandelsattest ble innført i 1999. Det arbeider rundt 150.000 lærere og førskolelærere i norske grunnskoler, videregående skoler og barnehager.

Kunnskapsdepartementet er allerede i gang med å gjennomgå dagens lov— og regelverk med sikte på å skjerpe reglene. Målet er forbud mot å utøve lærergjerningen for alle lærere som er domfelt for seksuelle overgrep. I dag kreves det kun fremleggelse av politiattest ved nyansettelser.

– Mennesker som er domfelt for overgrep, skal ikke få jobbe med barn, og selv om krav om vandelsattest ble innført i 1999, kan det være folk som er ansatt før den tid som har dommer på seg, sier Djupedal.

Fra før kreves det politiattest fra ansatte i barnevernet. For barnehageansatte ble det innført krav om politiattest i 1995. I løpet av 2006 kan et også bli mulig for frivillige organisasjoner å kreve politiattest fra trenere og ledere, skriver VG.

Datatilsynet advarer mot krav om politiattester på bred front. Men lærernes og førskolelærernes hovedorganisasjon, Utdanningsforbundet, er enig med Djupedal.