KRISTIANSAND: — Læreryrket må få statusen tilbake, for eksempel med høyere lønn og bedre arbeidsforhold, mener Bjørn Jordan (60), realfagslærer ved Katta Gimle videregående skole.

Eldrebølgen slår inn over læreryrket i disse dager, og rammer spesielt videregående skoler. I Vest-Agder er 53 prosent av lærerne over 50. Aust-Agder har enda høyere andel, hele 58 prosent. Gjennomsnittlig pensjonstid for en lærer er så lav som 58 år.

— Jeg tror den lave pensjonsalderen skyldes dårlige arbeidsforhold for lærerne. Antall elever per lærer er for høyt og inneklimaet er ofte altfor dårlig, sier Jordan.

Han mener hovedproblemet er for lite penger til skolen.

— Skolesektoren har i flere år slitt med altfor snevre økonomiske rammer. Resultatet er at mange skoler bryter opplæringsloven. Problemet kan ikke løses uten en kraftig ekstrabevilgning fra sentrale myndigheter, mener Jordan.

JAKTER LÆRERE

Utdanningssjef Stein Kristiansen i Aust-Agder skal erstatte 58 prosent av lærerne innen ti år.

— Problemet er jo at samtlige kommuner og fylker må ut og rekruttere lærere samtidig om tre-fire år. Vi er usikre på hvordan dette markedet vil være i fremtiden, sier Kristiansen.

Rekrutteringen begynner for fullt om tre år.

— Vi må ut på det nasjonale markedet, sannsynligvis også i det nordiske markedet, sier han.

Jordan tror det kan bli vanskelig å erstatte lærerne som går av med pensjon.

— Det vil fremdeles være stort behov for folk med for eksempel realfag i næringslivet om tre år. Olje- og teknologisektoren vil tilby lønninger som skoleverket ikke kan hamle opp med. Da taper skolen, og vi mister de beste folkene, sier Jordan.

UTSLITT

Samtidig som mange lærere i videregående skole takker for seg, vil elevtallet fortsette å øke helt fram til 2012. Åse Løvdal, leder av Utdanningsforbundet i Agder, mener lærerne blir utslitt.

— Vi blir dobbelt rammet fordi mange går av med pensjon samtidig som rekrutteringen svikter. Det er vanskelig å få lærere til å stå tiden ut, de er rett og slett utslitt, mener Løvdal.

Jordan kan gå av på AFP når han fyller 62. Men selv om han ser mange negative ting ved læreryrket, er han også glad i jobben sin. - Jeg treffer mange flotte ungdommer gjennom jobben min. Men jeg får se om jeg blir værende til jeg blir 67. Det kommer an på om vi som lærere får et ordentlig arbeidsmiljø og en lønn som gjør det attraktivt å bli, sier Jordan.