KRISTIANSAND/OSLO: — Når Ap i en storby som Kristiansand helt ubesvært inngår et samarbeid med Høyre, skjer ikke det uten godkjennelse fra partisekretær Martin Kolberg, sier Alf Holmelid til Fædrelandsvennen.

Til høyre

Han mener Aps allianse med den gamle fienden Høyre ikke bare er en lokal hendelse i et politisk vakuum. Men at mektige krefter i Oslo med interesse følger det politiske eksperimentet i Kristiansand.

— Ap oppfattes som radikale, men det er bare på grunn av SV. Aps radikalisme er kun valgteknisk. Klarer Jens Stoltenberg å redusere SV, vil han gå mot sentrum eller til og med mot Høyre ved neste stortingsvalg, mener Holmelid.

Han viser til et utsagn fra tidligere partiformann Reiulf Steen om at et parti til venstre for Ap med mer enn 10 prosents oppslutning, er et nederlag for Ap.

— Klarer ikke SV nasjonalt å snu trenden og øke oppslutningen, er det opplagt at Ap vil skifte side. Det som nå skjer i Kristiansand er et varsel om hva Ap ønsker å teste ut før neste stortingsvalg, sier Holmelid.

Kolberg: Ok

Partisekretær Martin Kolberg bekrefter at han ble holdt informert underveis.

— Vi ble underrettet om dette i prosessen. Som det fremsto etter hvert, var det viktig for oss å ikke bli stående utenfor, for å hindre en ren H/Frp-politikk i Kristiansand, sier Kolberg.

Og legger til:

— Høyre i Kristiansand er dessuten et meget lyseblått parti som all erfaring tilsier at det er lett å samarbeide med.

— Men er samarbeidet i Kristiansand en test fram mot nye allianser ved neste stortingsvalg?

— Nei. Den delen av resonnementet er feil. Vi skal gå til valg på dagens koalisjon. Det er ut i fra en politisk vurdering om å bygge et sentrum/venstre-samarbeid.

— Men hva hvis SV blir redusert etter neste valg?

— Nei, det blir helt galt å legge det som skjer i Kristiansand inn i et sånt nasjonalt rammeverk, sier Martin Kolberg.

- Bare tull

Heller ikke påtroppende varaordfører Mette Gundersen (Ap) har sans for Holmelids argumentasjon.

— Bare tull. Holmelid vet veldig godt at Ap fullt og helt går for et rødgrønt samarbeid. Men vi kan ikke ta ansvar for SVs dårlige valgresultat lokalt, og måtte gjøre det vi kunne for å forhindre Frp-innflytelse. Det Holmelid driver på med nå, gjør han kun for å skape uro og avstand mellom SV og Ap, mener Gundersen.

Rolig Erna

Fra Høyres side tar man samarbeidet i Kristiansand med ro. Høyre-leder Erna Solberg sier hun overlater lokale samarbeidsløsninger til lokalpartiene.